Z hradního charitativního plesu: Zeman promluvil z pódia a znovu nakopl neziskovky

21.01.2017 12:30

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman v den Trumpovy inaugurace tančil jak o život. Na Hradě se totiž konal tradiční prezidentský ples, který po třetí uspořádali Miloš a Ivana Zemanovi. Výtěžek poputuje na nadační fondy prvního páru země. Ve Španělském sále se sešly stovky osobností.

Z hradního charitativního plesu: Zeman promluvil z pódia a znovu nakopl neziskovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Charitativní ples Miloše a Ivany Zemanových na Pražském hradě

Ples zahájil Miloš Zeman svým projevem. Hned v jeho úvodu nepřímo odmítl spekulace některých médií, že se lidem na ples nechtělo a prezidentská kancelář musela pozvané obvolávat a přesvědčovat je. „Chtěl bych se omluvit těm, na které se nedostalo, protože jsme museli více než 100 lidí odmítnout z toho prostého důvodu, že se přihlásili pozdě a že Hrad není nafukovací. Nicméně chybu si jistě vezmou k srdci a příští rok se přihlásí včas,“ uvedla hlava státu.

„Chtěl bych poděkovat dodavatelům občerstvení a dalších služeb, protože většinou jejich dodávka byla zadarmo, chtěl bych poděkovat i těm, kdo dali skvělé ceny do tomboly. Moje poděkování nesporně patří i účinkujícím, a aniž bych kohokoli vyvyšoval, zvláště bych rád poděkoval mistru Karlovi Gottovi, který přes jisté, doufám, že ne vážné zdravotní potíže v 11 hodin vystoupí a jak jsem byl informován, už dnes tady zkoušel, i když si myslím, že on žádnou zkoušku nepotřebuje,“ ohlásil Zeman k účinkování pěvecké legendy.

Miloš Zeman dále zdůraznil, že výtěžek ze vstupného na reprezentační ples bude rozdělen mezi dva nadační fondy. „Ten jeden fond mé ženy je tak trochu širokopásmový, zahrnuje různé sociální služby, od dětských domovů až po domovy důchodců. Nu a můj nadační fond je poněkud úžeji zaměřený, protože se týká pomoci týraným a opuštěným dětem. Ale ať je účel těchto fondů jakýkoli, jsem rád, že mohu konstatovat, že právě díky pochopení našich spolupracovníků a díky tomu, že všichni v těchto fondech pracují zadarmo, takže se neopakuje situace těch kterých neziskových organizací, které část svých příjmů spotřebují na vlastní režii, tak budiž všem nám dnešní večer radostí, že příspěvek, který jste zaplatili na tento ples, bude sloužit dobrému a užitečnému účelu,“ řekl dále prezident.

Při odchodu z pódia se zarazil a dodal, že málem na něco zapomněl. „Jako minulý rok bude následovat můj tanec s mojí paní a chtěl bych upozornit, že před rokem jsem slíbil Veronice Žilkové, že ji provedu. Před měsícem jsem slíbil Karle Šlechtové, že ji provedu. Takže asi za hodinu vás obě dvě vyzvu k tanci a milé dámy, po tanci se mnou budete každého svého budoucího partnera považovat za vynikajícího tanečníka!“ utahoval si sám ze sebe.

Politici, byznysmeni a další u jednoho stolu

Ve Španělském sále, kde se ples konal, byla řada známých osobností i elita českého byznysu. Nechyběl první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš s partnerkou Monikou, ministryně Karla Šlechtová (ANO), ministři vnitra a zdravotnictví Milan Chovanec a Miloslav Ludvík (oba ČSSD), šéf resortu obrany Martin Stropnický (ANO) s manželkou Veronikou Žilkovou, jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO), starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09), zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček (ČSSD) nebo policejní prezident Tomáš Tuhý.

Ze zástupců českého vrcholného byznysu nechyběl šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a hned několik miliardářů. Plesu se zúčastnil spolumajitel J&T Dušan Palcr, ústecký uhlobaron Jan Dienstl, předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta, majitel Vítkovice holding Jan Světlík nebo šéf České zbrojovky Lubomír Kovařík.

Nemohl chybět předseda SPO a senátor Jan Veleba nebo šéf Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička. Po poku prezidentského páru seděli za jedním stolem mluvčí Jiří Ovčáček, tajemník Jaroslav Hlinovský i dva hlavní protokolisté, Miroslav Sklenář a Vladimír Kruliš. Hned vedlejší stůl si zabrali kancléř Vratislav Mynář a poradce Martin Nejedlý se svými ženami a dalšími hosty.

Večer moderoval Libor Bouček a účastníci mohli v tombole vyhrát kupříkladu večeři s prezidentským párem, divočáka z lánské obory nebo auto s ročním užíváním zdarma. Vstupenky na reprezentační ples se prodávaly za osm tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…