Z jednání s Číňany jsem odešel. Zaorálek shodil bombu. A pustil se do Rusů kvůli Koněvovi

11.09.2019 21:50

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zkritizoval svého předchůdce ve funkci, stranického kolegu Antonína Staňka, zmínil Čínu a pár slov přidal i ke sporu o starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) a pomník sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva.

Z jednání s Číňany jsem odešel. Zaorálek shodil bombu. A pustil se do Rusů kvůli Koněvovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek se chtěl pokusit zklidnit situaci v české kultuře, proto rozhodl o tom, kdo povede Muzeum umění v Olomouci, a to bez výběrového řízení. V Olomouci by prý rozhodně nepodával trestní oznámení, což Staněk udělal. „Mně to opravdu připadalo nepřiměřené,“ zdůraznil host rozhlasu.

Anketa

Máte důvěru ve Věru Jourovou? (Hlasování od 11.9.2019)

13%
87%
hlasovalo: 9931 lidí

„A já vám něco řeknu, mně připadá, že i v Národní galerii v Praze je ta situace dost špatná, protože když je ta galerie bez hlavy, tak některé ty mezinárodní projekty prostě nejedou,“ pokračoval Zaorálek v popisu situace po odvolání Jiřího Fajta z čela galerie.

Stranou jeho pozornosti nezůstaly ani kroky Číny, která zrušila čtyři cesty souborů do komunistické země. Zaorálek chtěl vědět, proč k tomu došlo, ale čínský velvyslanec Čang Ťien-min na to nebyl schopen odpovědět. „Oni svými kroky úplně vyhazují do povětří to, na čem já jsem jako ministr zahraničí pracoval,“ rozčiloval se Zaorálek v rozhlase.   

Když představitel Číny naznačil, že ve vztahu k Číně chybuje česká strana, Zaorálek se rozčílil a jednání s velvyslancem opustil. „Nemůžete jednat s někým, kdo vám lže do očí,“ řekl jasně Zaorálek.

Věnoval se i sporu o pomník sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva.

Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij má za to, že starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) se chová jako lokální nacista, když chce z veřejného prostoru odstranit pomník sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva. Český ministr kultury Lubomír Zaorálek má za to, že by se Medinskij měl mírnit a doučit se historii.

Podle Zaorálka má ruská strana nechat na občanech Prahy 6, co si přejí. Oni si zvolili starostu, oni mu mohou vystavit účet, až přijdou další volby, a tím by podle Zaorálka měla celá věc končit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…