Z konference, kde dostal výprask Andrej Babiš. Bělobrádek, Kalousek a Fiala mluvili i o společném kandidátovi na prezidenta

03.11.2016 22:01

REPORTÁŽ Ministr financí Andrej Babiš a jeho hnutí ANO si slízli pěknou porci kritiky na dnešní pražské konferenci o budoucnosti pravicové politiky. Vystoupili na ní předsedové Miroslav Kalousek, Petr Fiala a Pavel Bělobrádek. Jinak se spolu ale moc neshodli.

Z konference, kde dostal výprask Andrej Babiš. Bělobrádek, Kalousek a Fiala mluvili i o společném kandidátovi na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Pavel Bělobrádek

"ANO je chybou v systému a je proti establishmentu, ale je tam spousta protřelých politiků. Když jste noví a nemáte za sebou skandály, je úspěch jednodušší, než když za sebou máte letitou historii. Musíme se soustředit, aby nedošlo k destrukci základní dělby moci," sdělil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Takl uvedl konferenci "Budoucnost pravicové politiky v kontextu současného vývoje v Evropské unii a České republice a působení populistických stran", která se konala v pražském Café Louvre. V průběhu debaty se ale setkání změnilo na tvrdou kritiku Andreje Babiše a jeho hnutí ANO.

Čingischán levičákem?

"Křesťanská demokracie je definována jinak, než je běžné ve středopravicovém spektru. Hovořit za celou pravici je pro mě tudíž složité. V posledních letech čtrnáct procent pravicového elektorátu přešlo k voličům ANO, což se ale stalo i levici. Každý by si myslel, že druhý nejbohatší podnikatel bude pravicový, ale neplatí to, takže je na čase, aby se voliči zase vrátili k pravici či středopravici," dodal Bělobrádek.

Málokde se podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska prováděla s pojmy pravice a pravicová politika taková ekvilibristika jako v polistopadovém Československu. "Pravice je pojem relativní, narozdíl například od pojmu konzervativní. Komunisté měli po roce 1945 ve společnosti ještě větší spontánní podporu než dnešní Babišovo ANO. ODS stála na pragmatické konstrukci: To, oč jde, je pravicovost, to, co bylo, bylo levicové. Nicméně označit totalitu SSSR za levicovou, je jako označit Čingischána za levičáka," sdělil.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Nástup populistů

Od té doby prý u nás podle Kalouska zuří nesmiřitelný ideový boj mezi takzvanou levicí a pravicí, nicméně konzervativci a liberálové mají společné to, že je nutné zachovat demokracii. V Česku existuje polarizovaný systém, co funguje jako centrifuga. Vzniklé vakuum zaplnila Babišova strana propojující politickou, hospodářkou a mediální moc. Je to nebezpečné cizorodé těleso, které ohrožuje demokracii.

"Česká republika čelila vládním krizím, které přerostly v krizi politickou, po níž nastoupili populisté. Získali moc ekonomickou, mediální a frustraci společnosti přetavili v moc politickou. Řada běžných občanů to nevnímá jako nebezpečí, ale je tomu naopak. Pojem pravolevé spektrum ale má smysl. Česká pravice musí klást důraz na každodenní pravicovou politiku a její občanskou stránku. Zjednodušme podmínky pro podnikání, pro lidi," sdělil mimo jiné předseda ODS Petr Fiala.  

Prezidentský kandidát

Podle Bělobrádka by ani nefungovalo, kdyby strany napravo od středu navrhly společného prezidentského kandidáta. Je to prý kontraproduktivní, protože někteří lidé se zaleknou kandidáta, jehož budou volit "černoprdelníci", jiní nedají hlas "Kalouskovu koni", další se vymezí proti kandidátu ODS. Proti tomu se ozval Kalousek s tím, že byl za KDU-ČSL veleúspěšným ministrem financí a všichni říkali: "Vyznamenán byl náš Míra!" Podle něj se ale doba změnila, je tady veliké oligarchické monstrum a s ním priorita obrany liberálního demokratického prostředí. "Měli bychom jej spolu hájit a ne, jak to někteří dělají, soutěžit, kdo dřív vleze do oligarchické zadnice," dodal předseda TOP 09.

Naopak Fiala se vyjádřil v tom smyslu, že postavit za pravici jednoho prezidentského kandidáta smysl má. Největší nepřátelé jsou prý oligarchové, co nám chtějí ukrást demokracii, ale i socialisté. Populisté pak brání v zápasu běžných demokratických stran s programem. Jak zmínil Bělobrádek, u debaty chyběli Starostové a nezávislí, kteří se také motají spíše napravo od středu. Nicméně až po volbách bude vše jasné a podle šéfa křesťanských demokratů může vzniknout i koalice ANO s komunisty a Okamurovci.

Rakovinový nádor

Rakovinový nádor jménem Babiš má podle Kalouska možnost porazit jedině spojená pravice. "Myslím si, že krize je zásadní a chceme-li, aby konzervativní síly vyhrály, je třeba se spojit. Jestli to dokážeme voličům patřičně vysvětlit, nepovraždit se při tom a udělat kompromisy, je jen na nás," dodal šéf TOP 09. Předseda ODS však o tom není až tak přesvědčený. "Musíme otestovat, na čem jsme schopni se domluvit a pak se o tom bavme vážně. Pokud ne, je třeba hledat jiné alternativy. Bráním se velký prohlášením," dodal. Bělobrádek se vyjádřil v podobném smyslu. Sál v salónku Café Louvre byl zaplněn většinou mladými osakovanými konzervativci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …