Z kostela se stalo doupě neřestí. Magistrát varuje před obrovskou ostudou

29.06.2013 22:55

Pražský magistrát zastavil vydání stavebního povolení, které by legalizovalo striptýzová vystoupení, taneční party a poskytování erotických služeb na půdě kostela sv. Archanděla Michaela nedaleko Staroměstského náměstí. Server Prvnízprávy.cz zveřejnil otevřený dopis členů pracovní skupiny pražského primátora, v němž stojí, že celá aféra poškozuje obraz země v zahraničí.

Z kostela se stalo doupě neřestí. Magistrát varuje před obrovskou ostudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

„Považujeme za nutné, abyste byli obeznámeni s kauzou, která podle našeho názoru přispívá ke kulturní destabilizaci naší země a poškozuje její obraz v zahraničí," píší autoři otevřeného dopisu z 24. května několika autoritám, a to včetně prezidenta republiky, pražského arcibiskupa a řady dalších politiků.

V bývalém chrámovém prostoru kostela sv. Archanděla Michaela jsou podle serveru v současnosti nezřídka provozovány taneční diskotéky a v jeho podkroví dokonce striptýzový music-bar s přidruženými erotickými službami. Kostel je přitom se svojí kryptou zapsán Ministerstvem kultury do Ústředního seznamu kulturních památek České republiky. V jeho kryptě se navíc nacházejí ostatky významných osobností církve, univerzity i města.

Minulost bychom měli uctívat, ne znevažovat

"Provoz striptýzového kabaretu v kulturní památce nad hroby významných církevních i světských osobností ostře disonuje s kulturním kontextem našeho města i s obecnými civilizačními tradicemi. Úcta k minulosti a předkům vždy byla a dodnes je základním kamenem všech lidských společenství," vyjadřuje skupina historiků, architektů a památkářů své pohoršení nad kauzou, která se vleče už od 90. let, kdy stát za pochybných okolností budovu prodal v dražbě a posléze ji získal zahraniční investor.

Autoři dopisu proto důrazně varují, že Praze hrozí ztráta "dobré pověsti", protože globalizovaný turistický průmysl zaměřený na alkohol a sex se díky nezájmu státu nezastavil ani před takto významnou památkou. "Stejně jako loď vytažená na břeh zůstává lodí, sekularizovaný kostel zůstává kostelem. Zůstává v něm navždy přítomno jeho původní poslání. Je historickou pamětí obce, která kostel zbudovala," dodávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…