Z laboratoře v Louisianě unikla nebezpečná bakterie

02.03.2015 15:07

V americkém státě Louisiana vyšetřují případ úniku nebezpečné bakterie z laboratoří, které podléhají přísným bezpečnostním opatřením. Z výzkumného pracoviště se dostala ven Burkholderia pseudomallei, která se přirozeně vyskytuje v tropických oblastech Asie a proti níž pracoviště vyvíjí vakcínu.

Z laboratoře v Louisianě unikla nebezpečná bakterie
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

List USA Today v neděli napsal, že incident se stal v prestižním středisku pro výzkum primátů v Tulane, které leží asi 80 kilometrů od New Orleansu a podléhá velmi přísným bezpečnostním opatřením. Zatím se nevyloučilo podezření, že se bakterie mohla dostat do půdy nebo do vody, i když první testy to zatím nepotvrdily.

Pokusy se v laboratoři prováděly na hlodavcích v laboratoři s několikastupňovým zabezpečením

Bakterie se dostala do vnějšího prostředí loni v listopadu. Na lidi a zvířata se přenáší přímým kontaktem s kontaminovanou půdou nebo vodou, v nichž se rozmnožuje.

Pokusy se v laboratoři prováděly na hlodavcích v laboratoři s několikastupňovým zabezpečením. Přesto se bakterie zjistila u čtyř makaků, kteří nebyli zařazeni do výzkumu a kteří jsou drženi ve venkovních klecích na pozemku laboratoří. Dva z těchto makaků začali mít příznaky v listopadu a museli být utraceni. Bakterii byla vystavena také federální vyšetřovatelka, která onemocněla 24 hodin po návštěvě centra v lednu. V jejím případě se ale ještě nevyjasnilo, zda s bakterií přišla do kontaktu v laboratoři nebo za svých zahraničních cest.

"Bereme to velmi vážně, velmi nás to znepokojilo," řekl ředitel tulaneských laboratoří Andrew Lackner. Podle něj se makakové zřejmě nakazili, když byli ošetřováni ve veterinární nemocnici, která je součástí laboratoří. Na půdě objektu byly odebrány vzorky z půdy a vody a bakterie se v nich nenašla. "Veřejnost nebyla v žádném případě ohrožena," řekl Lackner. Podle USA Today však bylo vzorků odebráno příliš málo na to, aby se dalo říci, že se bakterie v prostředí areálu nevyskytuje. Zástupci úřadu louisianského guvernéra vyjádřili znepokojení nad možností, že bakterie pronikla i mimo laboratoře a může nyní ohrozit domácí zvířata a skot.

K symptomům nákazy u člověka patří horečka, bolesti hlavy, nechutenství a rovněž bolesti svalů a kloubů

Laboratoře v Tulane zastavily veškerý další výzkum bakterie a pokračovat se v něm bude, až bude únik vyjasněn.

K symptomům nákazy u člověka patří horečka, bolesti hlavy, nechutenství a rovněž bolesti svalů a kloubů. Snadno se zamění se symptomy zápalu plic nebo tuberkulózy. Inkubační doba může být velmi krátká, ale může trvat i několik měsíců. Bakterie se vyskytuje hlavně v Thajsku a úmrtnost na ni je tam padesátiprocentní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…