Z liberecké radnice visí Putin jako Hitler. Primátorka to podporuje a mluví o „aktu lidství"

11.03.2014 20:19

Obří plachta s upravenou podobiznou ruského prezidenta Vladimira Putina se objevila v úterý 11. března na liberecké radnici. Aktivisté ze sdružení Dekomunizace tím protestují proti ruskému postupu na Krymu. Liberec si nevybrali náhodou. Plachta je cíleně umístěna nad pomníkem devíti obětí sovětské okupace 21. srpna 1968 v Liberci.

Z liberecké radnice visí Putin jako Hitler. Primátorka to podporuje a mluví o „aktu lidství"
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Putin na liberecké radnici

Na historické paralely současné situace upozornil ParlamentníListy.cz liberecký knihkupec Martin Fryč, který se na vyvěšení provokativní plachty podílel. „V Česku není potřeba situaci na Krymu dlouze popisovat. Něco podobného jsme zažili za komunistů i za nacistů. Omezování svobody slova, moc udržovaná pomocí zastrašování, násilí. To je všechno, co se děje v Rusku, a teď to chtějí šířit na Krym,“ upozornil. „Zneužití lidí pro přivlastnění cizího území – to už jsme tady měli od nacistů. Hájení svých zájmů přes invazi spřátelených armád – to už tady také bylo. Historie se opakuje. Je v našem životním zájmu něco proti tomu dělat,“ sdělil knihkupec ParlamentnímListům.cz.

Primátorka: Od rána dostávám spoustu anonymů, vyhrožují mi trestními oznámeními

Akci podpořila i liberecká primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD). „Nejde o akci města, nicméně o ní vím a podporuji ji. Není politická, jde o akt normálního lidství, člověčenství. Na podporu ukrajinského lidu, který ji teď potřebuje. Myslím, že je na tuto situaci nutné upozorňovat i takto kontroverzním způsobem. Aby se na toto téma rozvinula diskuze,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz. Názory na dění na východ od nás nejsou jednoznačné, což pocítila i primátorka. „Dostávám od rána spousty výhrůžných anonymů. Zajímají se o to i lidé, kteří se o Liberec nikdy moc nezajímali. Vyhrožují mi trestními oznámeními,“ konstatovala. „Je ale dobře, když se lidé zamyslí nad situací na Ukrajině a na které straně mají stát. Jestli třeba, kdyby nás někdo podpořil takhle v roce 1938 nebo 1968, tak jsme nemuseli dopadnout tak, jak jsme dopadli. Někdy je potřeba na něco důrazně upozornit. I když ne třeba líbivým způsobem. Ale je potřeba vyvolat diskuzi,“ uvedla ParlamentnímListům.cz liberecká primátorka Martina Rosenbergová.

Situace na Krymu připomíná rok 1938 u nás

Před ní vládl na liberecké radnici – i když jen několik měsíců – Jan Korytář (Změna pro Liberec). Své názory k situaci na Krymu publikoval na svém facebookovém profilu. Připomíná mu rok 1938 u nás. „Jde o území, kde má národostní menšina většinu, tato menšina tíhne k silnějšímu sousedovi. Pozice Ukrajiny je složitá, navíc provázená chybami (jazykový zákon), vláda nemá situaci pod kontrolou. Rusko se ji snaží využít jako tehdejší Německo, zjevně se aktivně míchá do vnitřních záležitostí jiného státu. Západní státy jsou si vědomy svých omezených možností. Pokud by došlo na vojenské řešení, Ukrajina v tom zůstane pravděpodobně sama,“ popsal exprimátor. I když alespoň formální podporu dle jeho názoru z Evropy Ukrajina, na rozdíl od tehdejšího Československa, má a nikdo ji nenutí, aby se Krymu bezpodmínečně vzdala. „Je to hodně nebezpečná situace, která může vyústit v rozsáhlý konflikt. Řešení vidím v tom, donutit obě strany, aby začaly jednat a pochopily, že domluvit se je nejlepší řešení,“ uzavřel Jan Korytář.

Aktivistické náměstí

Na libereckém náměstí před radnicí – jmenuje se náměstí Dr. Edvarda Beneše - si v úterý lidé Putinohitlera hojně fotografovali. Pod nohama měli kresby z pondělka, kdy jiní aktivisté namalovali po celé ploše náměstí postavičky se jmény Tibeťanů, kteří se na protest proti čínské agresi vůči své zemi upálili... Odpoledne však museli organizátoři provokativní plachtu, na níž se objevují pěticípá hvězda, srp s kladivem a hákový kříž, předčasně stáhnout. Na popud policie. „Přijali jsme oznámení, a proto jsme museli záležitost prošetřit," vysvětlil Petr Kmínek, policejní mluvčí. 

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…