Z maďarských hranic: To je pěkný plot. Kolik je asi stál? Překonáme ho. Nikdy se nevzdáme

20.08.2015 14:25

Reportéři internetového serveru Vice News se vypravili na maďarsko-srbskou hranici, přes kterou v posledních měsících přešlo přes 100 000 uprchlíků. Maďarská vláda zde sice staví plot, ale před pár dny se uprchlíci dostali do země i přes něj. Jsou odhodlaní a nehodlají se zastavit před žádnou překážkou.

Z maďarských hranic: To je pěkný plot. Kolik je asi stál? Překonáme ho. Nikdy se nevzdáme
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Maďarsko již začalo stavět ochranný plot proti imigrantům

Mounir právě vytahuje svůj mobilní telefon, aby přes aplikaci WhatsApp svému příteli sdělil, kde se právě nachází. Společně s dalšími asi šedesáti uprchlíky ze Sýrie a Iráku odpočívá před hustým lesem, který leží na okraji srbské vesnice Kanjiža. K maďarským hranicím je to jen pár kilometrů. Najednou vůdce skupiny všem nařizuje uhasit cigarety a vypnout telefony, aby je nemohla vystopovat pohraniční policie. Muži, ženy i děti vstávají a uchylují se do temnoty lesa. Za několik desítek minut vstoupí tito ilegální imigranti do Maďarska, kde z nich chce ovšem zůstat jen mizivé procento. Usadit se chtějí hlavně v Rakousku a Německu. Navzdory tomu maďarská vláda staví na hranici dlouhé 175 kilometrů vysoký plot, který by měl příliv uprchlíků zastavit.

„Hm, pěkný plot. Kolik je asi stál? Říkávám, že najdeme způsob, jak se přes něj dostat. Žádný strach,“ vypráví Mounir. O kus dál vedle něj se ve stínu stromů ukrývají před žhnoucím sluncem tiskař z Bagdádu Hassan a jeho přítel Abbás. Hassan uprchl z Iráku poté, co jej ohrožovala místní milice. Unesla jeho bratra a požadovala za něj výkupné, které nemohl zaplatit. Nyní míří do Belgie, kde hodlá požádat o azyl a zajistit své rodině lepší život. „Ani v dobách války, když nás bombardovali, jsem svoji zemi neopustil. Měl jsem práci a dobrý plat. Teď už jsme toho ale měli dost, nebezpečí bylo všude kolem nás. Když jsme chodili po ulicích, musely se tam mé děti dívat na mrtvoly. Nechtěl jsem, aby vyrůstaly v takových podmínkách,“ svěřuje se Hassan.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Nedostatky plotu na hranicích se podle internetového serveru Vice News projevily již minulý týden, kdy bylo objeveno 18 uprchlíků u maďarské obce Ássothalom. S pomocí nůžek se přes plot bez větších problémů dostali. Podél plotu právě projíždí v malé ladě coby hlídkovém vozidlu Barnabás Herédi. Zatímco starší vesničané rozdávají unaveným uprchlíkům láhve s vodou. „Chápu, proč ti lidé opustili své domovy, ale nijak zvlášť je nelituji. Zacházíme tady s nimi dobře, ale pomoc potřebuje i celá řada chudých maďarských rodin. Proč tedy pomáhat jim, ale ne vlastním lidem?“ podivuje se Herédi, který svoji práci vykonává téměř rok.

V sobotu ráno bylo v okolí obce Ássothalom zadrženo přes 200 ilegálních imigrantů během jedné hodiny. Nyní čekají, až se dostanou do uprchlických táborů rozesetých po celé zemi a poté také na zpracování žádosti o azyl. Svatební fotograf Ali ze severního Afghánistánu se snaží dostat do Finska. Ze Srbska do Maďarska pochodoval celou noc. „Měli bychom žít v jedné společné zemi bez jakýchkoli hranic. Uprchlíci ten plot stejně zboří,“ říká reportérům Vice News. Maďarská vláda si ovšem ústy svého mluvčího trvá na svém a výstavbu plotu nehodlá zastavit. „Pokud to bude nutné, budeme ve výstavbě plotu pokračovat i na dalších úsecích. Musíme to všechno přece nějak zastavit,“ vysvětluje Vice News Zoltán Kovács.

Maďarsko má také společnou hranici s členským státem EU Rumunskem. Plot by mohl vzniknout také tady. „Ani tuto možnost nemohu vyloučit. Jak jsem již řekl, je prostě nutné tento příval uprchlíků do Evropy zastavit. Uprchlické tábory v Rakousku a Německu jsou již přeplněné a Švédsko je začalo posílat zpět tam, kde vstoupili do EU. Tedy k nám do Maďarska. A to je ten největší problém,“ uvádí mluvčí vlády premiéra Orbána. Mezitím se v lese skupina uprchlíků s Mounirem dále skrývá, ale prozradil ji pláč dítěte. „Celá skupina se náhle zastaví jako zmražená a do širokého okolí se nadále ozývá dětský pláč. V dálce štěkají psi a najednou na místo míří policejní svítilny. Uprchlíci se musí rozejít. „Dosáhli jsme bodu, ze kterého není návratu. Nevím, kde nakonec skončím, ale nikdy se nevzdám,“ říká Mounir odhodlaně reportérům Vice News.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…