Z masakru v Uherském Brodě se již stal politický spor

25.02.2015 11:10

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na svém Twitteru kritizuje starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara. Jeho "upovídanost" prý byla jedním z rizik úterního zásahu proti třiašedesátiletému muži, který v tamní restauraci zastřelil osm lidí a poté se zabil sám. Starosta si naopak v médiích postěžoval na na nedostatek informací od policie.

Z masakru v Uherském Brodě se již stal politický spor
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

"Jedním z rizik včerejšího (úterního) policejního zásahu byla upovídanost pana starosty. Profesionální terorista by nad takovým online zdrojem zaplesal," uvedl ministr.

Starosta řekl České televizi, že získal jen kusé informace od městské policie a od své asistentky, která je manželkou muže, jenž se ukryl na záchodě v restauraci. „Kdyby mě neinformovala městská policie a asistentka, jejíž manžel byl v restauraci na toaletě, tak bych byl poslední, kdo se dozvěděl, že v Uherském Brodě máme událost takového rozsahu,” uvedl starosta s tím, že se na něj obraceli příbuzní potenciálních obětí a on ještě ve středu neznal jména mrtvých.

Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková v ČT řekla, že ji vyjádření starosty mrzí. Řekla, že policisté během zásahu žádné informace neměli, nemohli je tedy poskytovat. Žádné navíc během úterního odpoledne nebyly oficiální. „Není možné něco říkat, a pak to dementovat.”Policisté na místě prý pracovali 20 hodin a odvádějí profesionální výkon. ”Mrzí mě, když jejich práci někdo shazuje.”

Identita posledních obětí byla prý potvrzena v úterý večer a policisté kontaktovali příbuzné. „Prvořadým úkolem je nepředávat informace o obětech je zástupcům města ale příbuzným. Ty jsme kontaktovali během noci,” řekla Macalíková.  Doplnila ale, že starostu chápe, protože je pod velkým tlakem.

Policie přijala v úterý ve 12:38 oznámení, že do restaurace Družba v Uherském Brodě vešel muž a začal bez jakýchkoli příčin střílet po hostech. Zhruba za deset minut dorazila na místo hlídka. Na policisty, kteří vstoupili do restaurace, začal útočník podle mluvčího krajské policie Pavla Stránského pálit. S mužem pak komunikoval policejní vyjednavač, ale v momentě, kdy se situace vyhrotila, vnikla do objektu zásahová jednotka.

"Pachatel, konfrontován s beznadějností své situace, se s největší pravděpodobností sám zastřelil. Policisté proti pachateli střelnou zbraň nepoužili," řekl Stránský. Z restaurace policisté vyvedli jednoho nezraněného muže, který se během útoku ukryl ve vedlejších prostorách, jedna zraněná žena se z restaurace dostala před policejním zásahem. Nikdo další však už nepřežil. Mezi zemřelými byla třiačtyřicetiletá žena a sedm mužů ve věku 27 až 66 let.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…