Z minulosti máme příklady jiných vůdců, u kterých to takhle začínalo... Michael Žantovský vyslechl Trumpův projev a varuje

22.01.2017 20:17

Bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský předpokládá zábavné roky. Podle jeho slov má však zároveň obavy z toho, že nový americký prezident Donald Trump chce převrátit svět naruby. Uvedl to v rozhovoru pro server DVTV.cz.

Z minulosti máme příklady jiných vůdců, u kterých to takhle začínalo... Michael Žantovský vyslechl Trumpův projev a varuje
Foto: Ondřej Němec
Popisek: Michael Žantovský

Projev Donalda Trumpa při inauguraci si Žantovský samozřejmě nenechal ujít. „Tak on obsahoval vlastně jedinou faktickou informaci, a to, že USA se budou snažit zlikvidovat islámský terorismus. Jinak sestával víceméně z výkřiků, že Amerika je na prvním místě. Byl to takový trošku projev pro těch dolních 300 milionů Američanů. Dokumentuje to trochu to vážnější rozdělení, o kterém volby byly a o kterém se obávám, že bude i velká část Trumpova vládnutí,“ poznamenal s tím, že společnost se rozdělila na globalizovanou a tradiční část. 

„V tom projevu byla taková naléhavá nota. Trochu takový úmysl převrátit Washington, Ameriku a možná i svět naruby. A z minulosti máme příklady jiných vůdců, u kterých to takhle začínalo, a ne vždycky to dobře skončilo,“ poznamenal také Žantovský.

  • Video najdete ZDE

Podle jeho slov chce Trump zřejmě posilovat vztahy s Ruskem, neboť se obává rostoucího vlivu Číny. „Jakou cenu za to bude muset Trumpova administrativa zaplatit? Protože prezident Ruska za to bude něco chtít. A jediné věci, které si dovedu představit, že by mohl chtít, se nacházejí buď na Blízkém východě, nebo ve střední Evropě, což není dobrá zpráva,“ dodal.

Žantovský následně uvedl, že se neobává, že by USA opustily Alianci či Evropu. „Ale varování o tom, že členské státy NATO mohou být více ponechány samy sobě, že USA nebudou vyzbrojovat jiné země na úkor vlastní armády, to koneckonců zaznělo i v inauguračním projevu. Jediné, jak na to můžeme reagovat, na to ‚Amerika na prvním místě‘, je říct ‚Česká republika na prvním místě‘,“ sdělil. 

Donald Trump, jak pak podotkl Žantovský, nemá žádnou politickou zkušenost. „Mně zatím ale jeho kroky, to znamená při obsazování funkcí, připadají racionální,“ uvedl se slovy, že je nyní nutné si na Trumpa v roli prezidenta zvyknout. „Donald Trump má dostat šanci přesvědčit nejenom Američany, kteří pro něj nevolili, ale i zbytek světa, že skutečně dokáže nastolit daleko silnější a spokojenější Ameriku než administrativy předtím,“ uzavřel Žantovský. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …