Z názorové stránky MF DNES: Falešně hrající krysař Zeman vede zemi do studené občanské války

22.11.2014 12:22

„V Česku vychází ochlazení z Pražského hradu," píše publicista Vladimír Kučera v sobotní MF DNES. Prezident Miloš Zeman podle něj úspěšně rozděluje společnost v otázce lidských práv i vztahem k Putinovi. Komentář nazval „Za Zemanem do propasti“ a oživuje v něm legendu o krysařovi a jeho falešné hře na píšťalu. Zeman prý žene zemi do studené občanské války.

Z názorové stránky MF DNES: Falešně hrající krysař Zeman vede zemi do studené občanské války
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Pražským hradem se konal protizemanovský protest

„Žijeme ve světě, jenž křehne obavami ze studené války. Mráz přichází z Kremlu. Miloš Zeman si už v tom válčení zvolil stranu. Kromě toho i on vysílá z Hradu ochlazení. Žene zemi, jíž je hlavou, do studené války občanské. Buď pro potěšení, či z užitku,“ začíná svůj komentář Kučera.

Autor zdůrazňuje, že Zemanovi podporovatelé mu slepě věří ve všem. Ovšem ti, kteří mu říkají „Ne“, mu zase nevěří, ani kdyby tvrdil, že dvě a dvě jsou čtyři. Společnost se tak výrazně rozděluje.

Publicista se také svěřuje čtenářům, že nesouhlasí s prezidentem, že oslava na Albertově byla ostuda. Zdůrazňuje, že zahraniční politiky nechali účastníci promluvit a přerušovali je leda potleskem. „A na oslavě svobody nebyl by skoro nikdo, nebýt těch, kdo ji přišli před prezidentem bránit,“ míní. Přestože prý on sám nepatří k vrhačům vajíček, domnívá se, že nesouhlasit s prezidentem se zde ještě smí.

„Kdy jindy a kde mají lidé vyjádřit svůj odpor k prezidentovu podlézání Moskvě a Číně než při upomínce svobody, vzpomínce, kterou prezident krátce předtím dehonestoval? Doma v koupelně při burácející sprše? To už tu bylo.  A nejsme ani v Rusku, ani v Číně,“ zdůraznil Kučera.

Snad na něj v Kremlu něco vědí?

„Praha byla jediné velké město, kde ve druhém kole prezidentských voleb zvítězil můj protikandidát. A já naprosto chápu, že někteří lidé se s touto volbou ani po roce nedokážou smířit,“ cituje Kučera Zemanovo zdůvodnění demonstrací proti němu. V zápětí však připomíná, že to nebyla pouze Praha, ale také třeba Brno. I v souvislosti s popisem událostí ze 17. listopadu na Národní třídě komentátor uvádí, že "někdo nemluví pravdu". „Ale Zeman slovy pravda a promiňte pohrdá,“ míní Kučera.

V závěru komentáře tvrdí, že Zeman stejně jako krysař z legendy hraje falešné tóny a mnozí za ním jdou, a to i ti, co mu nevěří a snaží se ostatní přesvědčit, ať melodii nevěří. „A nakonec všichni skončíme v propasti,“ píše Kučera s tím, že onu škvíru pištec sám otevřel.

Zemana popisuje nemilosrdně. „Kdysi hlásal, že je liberálem. Dnes poslouchá cara, zosobňujícího proroctví Adama Michnika: `Posledním stadiem komunismu bude nacionalismus.` Měl to říci předem, že je snad Kremlu za cosi vděčný či tam na něj něco vědí a že za to bude zrazovat spojence. Také dřív neoznámil, že jeho koncept lidských práv má ruský či čínský zápach. Ani že hodlá plánovitě a cynicky nahlodávat a dělit společnost a snažit se udělat psance z těch, kteří s ním v těchto a dalších bodech nesouhlasí,“ píše komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…