Z obvinění návladního Grygárka: Při vyšetřování záměrně kryl kamaráda Janouška

22.12.2013 11:32

Žalobci stavějí obvinění někdejšího náměstka na pražském vrchním zastupitelství Libora Grygárka především na jeho blízkém vztahu k lobbistovi Romanu Janouškovi. Podle informací deníku Insider navíc prošetřují také další aktéry případu kolem Janouškových peněz ve Švýcarsku. Komplikuje jim to však nepřehledná personální situace na vrchním zastupitelství v Praze a u policie.

Z obvinění návladního Grygárka: Při vyšetřování záměrně kryl kamaráda Janouška
Foto: repro ČT, tan
Popisek: JUDr. Libor Grygárek

„Obecně řečeno je doktoru Grygárkovi kladeno za vinu, že nezabránil tomu, aby do Švýcarska odešla odpověď v takové podobě, v jaké odešla," uvedl Grygárkův obhájce Tomáš Kaiser.  V roce 2009 totiž vyšetřovatelé z Bernu zaslali do Prahy žádost o právní pomoc, když zjistili, že se na tamních účtech firmy Botanic napojené na Janouška pohybují podezřele vysoké částky - v přepočtu jimi proteklo přes dvě miliardy korun. Česká strana však odepsala, že Janoušek není v Česku stíhán, a tak Švýcaři konto nakonec odblokovali.

Žalobci z olomouckého zastupitelství si ale svůj dokument vykládají jinak. „Podstatou obvinění je, že nebyly přijaty kroky, aby se podezření z praní špinavých peněz začalo prošetřovat také u nás," řekl Insideru návladní Petr Šereda.

Jednání Grygárka prý bylo záměrné

Obvinění čítá celkem 27 stran. Státní zástupce v něm cituje výpovědi svědků, především policistů, kteří na odpovědi do Švýcarska pracovali. Několik svědectví se také týká vztahu mezi Janouškem a Grygárkem, který je pro obvinění klíčový. „Zajímáme se o vztah mezi nimi, protože je to jeden z důkazů, že nešlo ze strany doktora Grygárka jen o šlendrián, ale o záměr," potvrdil zdroj Insideru blízký vyšetřování kauzy.

Advokát Kaiser ve stížnosti proti obvinění poukazuje na to, že v případu je obviněn zatím jen Grygárek, zatímco za odpověď švýcarské straně a vyšetřování případu byla zodpovědná celá řada lidí.

Policisté možná jen chybovali

Žádost z Bernu měl na starosti Grygárkův podřízený, ředitel šestého odboru vrchního zastupitelství v Praze, který se zabývá hospodářskou kriminalitou, Zbyněk Eger. Během řešení případu odešel a jeho nástupkyní se stala Marcela Kratochvílová. Odpověď do Švýcarska pak zaslal protikorupční útvar. Pod dopisem je podepsán jeho tehdejší ředitel Jiří Novák.

Zatímco u jmenovaných policistů mohlo jít podle žalobců o pouhou nedbalost, Grygárek prý jednal úmyslně. „V případě doktora Grygárka se domníváme, že to byl záměr. Že šlo o krytí Romana Janouška. V tom je podstatný rozdíl oproti jiným osobám, které se na tom podílely," dodal Insideru zdroj blízký vyšetřování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…