Z povolebních vyjednávání nemám dobrý pocit, říká starosta Hořic

02.12.2014 16:07

V rozhovoru, který poskytl naší redakci nově zvolený starosta Aleš Svoboda (Šance pro rozvoj), nám prozradil nejen své plány pro nadcházející volební období, ale i to, jakým směrem se budou ubírat jeho první kroky a jaké změny plánuje uvnitř úřadu. Vrátili jsme se ale i nepatrně v čase k povolebnímu vyjednávání.

Z povolebních vyjednávání nemám dobrý pocit, říká starosta Hořic
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Hořic v Podkrkonoší Aleš Svoboda (Šance pro rozvoj)

V čele úřadu jste nahradil Ivana Doležala (ODS), který bude následující volební období místostarostou, a to i přesto, že ODS vyhrála volby. Proč tak došlo k této změně?

Výsledek voleb je jedna věc a koaliční vyjednávání věc druhá. To si volič uvědomí až v momentě, kdy se vítězné strany nedohodnou hned na začátku. Jak máme možnost vidět i v mnoha jiných českých městech nejsou tato jednání vůbec jednoduchá. Současná podoba vedení města je výsledkem těchto dohod a v konečném důsledku silného veřejného mínění v Hořicích. Právě to mělo největší vliv na skutečnost, že se nakonec domluvila Šance pro rozvoj a ODS s Hořickými patrioty na pokračování koalice i v dalším volebním období.

Čeho byste chtěl jako starosta v následujících čtyřech letech dosáhnout, abyste své působení na radnici považoval za úspěšné?

Myslím si, že jsem za osm let strávených ve vedení města lépe poznal a pochopil potřeby našeho města a z toho chci vycházet. Proto navážeme na opravy a zateplování veřejných budov v majetku města, každý rok bychom měli opravit alespoň jednu ulici a další porci chodníků ve městě. Musíme co nejdříve dokončit nový územní plán, chceme revitalizovat parčík na náměstí a tím zároveň zajistit bezpečné přecházení v centru města. Smetanovy sady by měly dostat také novou tvář, která by se měla vracet k původní podobě. Velký důraz klademe na volnočasové aktivity a jejich podporu, ať se jedná o oblast sportu nebo kultury. V souvislosti s kulturou plánujeme opravu Domu kultury Koruna, ale k tomu bude nutné zajistit dotační prostředky, bez kterých se u některých akcí neobejdeme. Dotaci z Norských fondů jsme na Slunné lázně Dachova bohužel nedostali, takže budeme muset hledat jiné cesty k financování do tohoto unikátního areálu. V nemocnici bychom chtěli zajistit zdravotní službu s výdejem léků, která bude lépe odpovídat potřebám našich občanů. Ale i tady jsme závislí na tom, co nám dovolí zdravotní pojišťovny a personální možnosti naší nemocnice, takže zatím nemůžeme slibovat nic konkrétního. Asi nemá cenu reprodukovat celé programové prohlášení, protože oblastí, které chceme a musíme obsáhnout je opravdu mnoho, myslíme např. i na zlepšení podmínek pro cestující na našem autobusovém nádraží.

Co je pro Vás nyní prioritou pro první rok?

Prioritou je pokračování zpracování územního plánu, realizace zateplení ZŠ Komenského a MŠ Husova z dotačních prostředků, realizace dokončení rekonstrukce Maixnerovy a Wagnerovy ulice, pokračování v přípravě projektové dokumentace Otakarovy ulice. Zde by měla v následujících letech proběhnout rozsáhlá rekonstrukce všech sítí, zakončená realizací komunikace a chodníků. Připravíme další pozemky k prodeji na výstavbu rodinných domů. Máme připravený k prodeji další zasíťovaný objekt v areálu Technických služeb, jímž chceme pomoci rozvoji drobného podnikání a vzniku dalších pracovních míst v Hořicích. Dalších nápadů a projektů k realizaci máme dost a v současné době pracujeme na rámcovém harmonogramu následujících čtyř let. I z tohoto důvodu nemohu detailně a přesně popsat jak a hlavně kdy která akce proběhne, ale výše uvedené projekty se stoprocentně v příštím roce rozběhnou nebo budou pokračovat.

Co budete chtít dělat jinak, než-li Váš předchůdce? Plánujete například nějaké organizační změny úřadu?

Organizační změny zásadního charakteru v následujících měsících neplánuji. Od svého zvolení proklamuji, že jsem kolektivním hráčem a budu prosazovat týmového ducha. Soudím, že tuto změnu už někteří pracovníci úřadu, představitelé některých kulturních spolků a podnikatelů za tak krátkou dobu alespoň částečně pocítili. Ale to je otázka spíše pro ně a rozhodně v tomto trendu hodlám pokračovat.

Povolební vyjednávání nebyla nikterak snadná. Jaký z nich máte pocit?

Povolební vyjednávání jsem částečně popsal v první odpovědi. Nezasvěcené kamarády a známé jsem už před volbami informoval o tom, že sečtením hlasovacích lístků, volby nekončí, ale vlastně všechno začíná. Nastává ta nejméně příjemná část voleb. Tak tomu bylo letos i v Hořicích. Ptáte se mě na pocit a ten z povolebních vyjednávání určitě dobrý nemám, ale podle reakcí občanů a hořické veřejnosti je spokojenost s tím, jak jsme se nakonec dohodli. Víceméně respektujeme výsledky voleb a ve městě je klid. Jsem přesvědčen, že i toto je velmi důležité a nyní už je vše na nás, jak si poradíme, jak budeme pracovat a jestli za námi hořičáci uvidí dobře odvedenou práci.

Jakým způsobem, při jakých příležitostech, budete chtít jako starosta komunikovat s občany?

Vzhledem k tomu, že jsem se ve své původní profesi pohyboval stále mezi lidmi, nic se pro mě na komunikaci s veřejností nemění. Jsem připraven naslouchat lidem, a pokud jsou návrhy a požadavky opodstatněné, reálné a zapadají do konceptu nebo harmonogramu plánovaných akcí města jsem ochoten je prosazovat a následně i realizovat. Je ovšem potřeba si stále uvědomovat, že vedení města je v rukou rady, tedy sedmi zvolených zastupitelů a ne pouze v rukou starosty města.

Ve spolupráci s Hořickým gymnáziem připravujeme projekt komunikace města s občany. V každém případě hodlám pokračovat v trendu, který jsem si předsevzal před čtyřmi lety. Nechci slibovat. Potřeby města a občanů by se měly posuzovat objektivně, v souvislostmi s koncepcemi a naprosto reálně. Pak může být práce celého vedení transparentní, čitelná a bez nežádoucích precedentů. Tak si představuji spolupráci v následujících čtyřech letech.

Loni se hodně spekulovalo o prodeji Hořického zámku, který vlastní Lesy ČR. Byl byste Vy osobně pro jeho převzetí do vlastní správy? A uživila by se taková investice ve městě?

Koupě zámku je velice zajímavá myšlenka. Bohužel finanční podpora z hradubicka neprošla a náklad na koupi a rekonstrukci ve výši 40. mil Kč je pro Hořice finančně neúnosný. Lesy ČR nám vyšly vstříc odsouhlasením přímého prodeje městu bez výběrového řízení, čehož si velmi vážíme. V tuto chvíli jsme se rozhodli zjistit, zda existují jiné dotační možnosti a definovat finanční náročnost provozu, pokud by se nákup a rekonstrukce realizovaly. Nechceme totiž zatížit město do budoucna výrazným navýšením ročních výdajů na provoz Muzea. Nejpozději do poloviny příštího roku chceme zastupitelstvu předložit výsledky těchto zjištění a na jejich základě hlasovat o dalším záměru.

Minulé zastupitelstvo čelilo obvinění, že zakázka na rekonstrukci náměstí, byla ušita na míru. Domníváte se, že je radnice v zadávání veřejných zakázek směrem k občanům transparentní? Eventuálně, co se proto budete snažit udělat?

Otázka Města bez bariér je stále diskutovaná, ale dnes si už nikdo ani neuvědomuje kolik sítí, chodníků a komunikací se v rámci této akce v Hořicích podařilo realizovat. Nemá cenu se vracet do minulosti, ale jedno mohu říci s veškerou zodpovědností. Zadávání veřejných zakázek probíhá v posledních letech naprosto transparentně, čistě a podařilo se za poměrně málo peněz realizovat i finančně náročnější investice. Šetřilo se ale i na malých zakázkách, které se proti minulosti také poptávaly a dařilo se snižovat ceny v rámci Městského úřadu a města.  Bohužel se stává, že finančně nejnižší nabídka občas nebývá tou nejlepší, ale s tím se musíme snažit nějakým způsobem vypořádat, protože výběrová řízení či poptávky šetří městu značné množství finančních prostředků. A tímto způsobem chceme hospodařit i v tomto volebním období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…