Z pracovitého veksláka největším kmotrem, píše MF Dnes o mocném Ivu Rittigovi

12.07.2013 10:48

Historie Ivo Rittiga je poměrně pestrá. Za posledních 25 let toho stihl opravdu hodně. K lobbingu a politickému podnikání, o které se nyní zajímá policie, se propracoval od boxu, bonů a módy, píše reportérka deníku Mladá fronta Dnes Jana Klímová v článku s názvem "Z pracovitého veksláka největším kmotrem".

Z pracovitého veksláka největším kmotrem, píše MF Dnes o mocném Ivu Rittigovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: V souvislosti s kauzou Nagyová proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Před revolucí v roce 1989 se Rittig živil různě. Jak zjistila investigativní reportérka MF Dnes, trénoval box v klubovně Uhelných dolů v Praze, odpoledne a večer se pohyboval v kavárně vyhlášeného hotelu Alcron, kde se směňovaly marky, koruny a bony. Rittig byl prý navíc vždy velmi velkorysý. Na začátku 90. let údajně box sponzoroval a do pražského hotelu Hilton přivedl také hvězdu tohoto sportu, Jeana-Clauda Van Damma.

Jeden z pražských byznysmanů na Rittiga pěje chválu. Nebyl prý nikdy lakomý a na rozdíl od jiných lobbistů opravdu pracoval. Ale najít někoho, kdo by se o něm chtěl bavit otevřeně, je podle deníku složitý úkol. Po policejní akci, kdy mu protimafiánský útvar prohledal dům i kanceláře v rámci vyšetřování "kmotrů", expremiéra Petra Nečase (ODS) a jeho pravé ruky Jany Nagyové, už s Rittigem nikdo nechce spojovat své jméno.

Nahoru mu pomohl Bendl

Pro vstup do sfér politického podnikání byly pro Rittiga zásadní jeho kontakty, kterých uměl podle deníku vždy bravurně využívat. Klíčové známosti mu přineslo podnikání v Pařížské ulici, tam se přes módu seznámil s Tamarou Kotvalovou, bývalou manželkou politika ODS Petra Bendla. A právě to Rittiga vyneslo do vlivných pater politiky, píše Klímová. Stal se důležitým i pro expremiéra Petra Nečase a Janu Nagyovou.

Rittig, který po zásahu policie odjel do Monaka, kde má trvalé bydliště, se v byznysu v posledních letech posunul dále. Svou firmu s módním zbožím prodal miliardáři Zdeňku Bakalovi. Už v roce 2011 byl ale lobbistův původní podíl převeden na firmu Certonia Trading z Kypru, tu nicméně spravuje jeho advokátní kancelář MSB Legal. A právě tato kancelář je pro Rittiga zřejmě klíčová, roli totiž hraje i v jeho dalších obchodech, uzavírá reportérka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…