Z pražského Karlova náměstí vyšel po poledni pochod za legalizaci konopí

08.05.2015 15:06

Z Karlova náměstí vyšel dnes po poledni za doprovodu hudby pochod převážně mladých lidí za legalizaci konopí. Hlavním požadavkem 18. ročníku pražské demonstrace s názvem Million Marihuana March 2015 je legalizace pěstování a držení marihuany a jejích produktů pro vlastní potřebu, a to nejen pro léčbu. Z centra Prahy na pochod, který má vyvrcholit kulturním a vzdělávacím happeningem na ostrově Štvanice, se podle policie vydalo asi 2500 lidí.

Z pražského Karlova náměstí vyšel po poledni pochod za legalizaci konopí
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Účastníci se začali scházet na největším pražském náměstí dlouho před začátkem pochodu. Mnozí nesou hesla podporující konzumaci marihuany. Jako každoročně vládne uvolněná nálada a častým pokřikem je "legalizace, legalizace". Na protest dohlížejí desítky policistů a strážníků.

Akci pořádá občanské sdružení Legalizace.cz, podle jehož předsedy Roberta Veverky podporuje Česko protikonopnou politikou černý trh. V Česku povolil zákon léčebné konopí od dubna 2013, kvůli problémům s dodávkami si je mohlo legálně koupit v českých lékárnách zatím jen minimum pacientů. Pomáhat má na obtíže pacientů s AIDS, roztroušenou sklerózou či rakovinou. V chystané novele chce Ministerstvo zdravotnictví umožnit v některých případech léčbu konopím také dětem.

Marihuana je zřejmě nejrozšířenější ilegální drogou v ČR, podle průzkumu ji vyzkoušela více než polovina lidí ve věku 15 až 34 let.

Podle předsedy sdružení má dnešní pochod vyjádřit také nesouhlas se zátahy policie proti majitelům growshopů a květinářství, kteří se prodejem semínek konopí a poskytováním informací podle policie dopustili trestného činu šíření toxikomanie. Dnešní akci podpořily Česká pirátská strana a Strana zelených.

"Jen inteligentní regulace zajistí dostupnost a využitelnost konopí v jeho plné šíři, ukončí zbytečné výdaje na vymáhání prohibičních zákonů a učiní z konopí obchodovatelnou komoditu, která by zajistila tolik chybějící příjmy do státní kasy," řekl Veverka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…