Z předvolebních slibů koaličních stran nezůstalo skoro nic

21.04.2012 20:16

Strany vládní koalice vyhrály poslední volby díky některým zásadním bodům svých volebních programů. Po tvrdém dopadu celosvětové recese ovšem ze slibů nezůstalo téměř nic. Informují o tom Lidové noviny.

Z předvolebních slibů koaličních stran nezůstalo skoro nic
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Strany koalice například slibovaly zjednodušení daní a slíbily je nezvyšovat. Od Nového roku se ovšem zvýšila spodní sazba DPH z původních 10 na 14 procent. Od roku 2013 se DPH zvýší na 15 a 21 procent.

Daně se zvyšují

Zavedena bude nová daň z vína, která vinaře přijde na 10 korun z jednoho litru. Zvýší se rovněž daň na úroveň daně z cigaret. Za dva roku bude uvedena v život daň, která zvýší ceny uhlí, topných olejů a plynu. Ze tří na čtyři procenta se zvýšila daň z převodu nemovitostí.

V oblasti zdanění příjmů měla zůstat zachovaná rovná daň. A daně by neměly být trestem pro úspěšné jedince. Skutečnost je taková, že od 1. ledna 2013 se rovná daň 15 procent ze superhrubé mzdy změní na 19 procent z hrubé mzdy.

Příjmy nad 100 tisíc měsíčně se zdaní ještě 7 procenty navíc. Od Nového roku 2014 bude rovná daň zvýšena na 20 procent.

Na penze sahat nebudeme

Koaliční strany v programech uváděly, že podporují valorizaci penzí a reforma se této oblasti nedotkne. Od první ledna 2013 se ovšem valorizace sníží a penze porostou pouze o třetinu růstu inflace. Penzisté, kteří pracují si už neodečtou slevu na dani 24 840 ročně.

Ministr financí Miroslav Kalousek argumentuje tím, že se výrazně zhoršila ekonomická situace v Evropě a proto je třeba více šetřit a zvýšit příjmy do státního rozpočtu. Jeho kritici namítají, že problém je také v tom, že Kalouskovi se daně nedaří vybrat v plánovaném rozsahu.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…