Z „prozápadního liberalismu“ se stává hnědý fašismus. Oskar Krejčí sledoval akci na Staroměstském náměstí a vzpomněl si na Ukrajinu

30.10.2016 7:04

Politolog Oskar Krejčí má za to, že liberalismus hnědne – jinými slovy, přichyluje se k fašismu, a to prý především tím, jak odmítá respektovat výsledky voleb. Lid je totiž nevyzpytatelný, takže je třeba zpracovávat ho dopředu, aby se v den voleb rozhodl tak, jak je „třeba“. Obdobnou masáž jsme podle Krejčího viděli i na Staroměstském náměstí, ale vídáme ji na různých místech ve světě.

Z „prozápadního liberalismu“ se stává hnědý fašismus. Oskar Krejčí sledoval akci na Staroměstském náměstí a vzpomněl si na Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

„Ve světě i u nás žije jistě mnoho set lidí, kteří si zaslouží uznání. Jiří Brady patří mezi ně. Nedůstojné zmatky kolem vzniklé situace ale zakrývají závažnější problém. Již delší dobu je patrna rostoucí nervozita některých západních politiků z vůle veřejnosti, vyjádřené ve svobodných volbách. Neochota uznat výsledky demokratického hlasování, když se to nehodí, přerůstá v aktivity, jež směřují ke zrušení volebního výsledku. Toto ‚hnědnutí liberalismu‘, návrat k jeho elitářským kořenům, patří k projevům narůstajícího chaosu a krize západního modelu demokracie,“ popisuje svůj pohled na situaci Krejčí v rozhovoru pro server První zprávy.cz.

Pohrdání demokracií jsme údajně viděli na Ukrajině. Někdejší prezident Viktor Janukovyč prý mohl další volby prohrát, jenže se pár lidem nechtělo čekat do příštích voleb. Lid je však těžko čitelný, jak ukázala referenda o Evropské ústavě ve Francii před pár lety.

„Náladu politické elity přesně vyjádřil předseda  Evropského parlamentu Martin Schulz, poslanec za Sociálnědemokratickou stranu Německa, který aspiruje na funkci kancléře. Jeho údajná moudrost „Britové porušili pravidla. Není filozofií Evropské unie, aby dav rozhodoval o jejím osudu“ obletěla celý širý svět. Přidejte k tomu nizozemské referendum, které zamítlo asociační dohodu s Ukrajinou (2016), a vlámské blokování obchodní dohody s Kanadou… Nebylo by lepší řešit vše v klidu za zavřenými dveřmi kanceláří a na recepcích a neplést do toho nějakou demokracii?

Celý rozhovor naleznete zde.

„A pak se vynořil problém se zatím největším letošním volebním překvapením. Tím  bezesporu je nový filipínský prezident Rodrigo Duterte. Ten vzápětí poté, kdy Stálý rozhodčí soud rozhodl žalobu Manily týkající se Jihočínského moře v neprospěch Pekingu, oznámil příklon Filipín k Číně a Rusku. A sdělil světu, že do dvou let bude jeho země bez zahraničních vojáků. Přitom jediné správné, tedy pravdoláskovské pojetí požaduje od demokracie pokorný obdiv k zahraniční politice USA. Je tudíž navýsost jasné, že lid představuje v demokracii rušivý, někdy přímo škodlivý element,“ je Krejčí přesvědčen o pohledu Západu na demokracii.

Totéž ostatně ukázaly i české prezidentské volby – i tady si lidé rozhodli nečekaně podle svého a „elity“ hledají cestu, jak Zemana odstranit. Chtějí ho údajně znemožnit před příštími volbami, protože se ukázalo, že je zatím dost zdravý, aby mohl v roce 2018 znovu zvítězit.

„Především se ukazuje, že Zeman je pravděpodobně dostatečně zdráv na to, aby mohl znovu kandidovat. A lidu, jak bylo výše ukázáno, se nedá věřit: ten nevzdělaný a zlomyslný dav by ho přece mohl znovu zvolit. Volby jsou velké a zbytečné riziko. Je třeba Zemana znemožnit ještě před volbami – nejlépe tak, aby byl odstaven před vypršením mandátu. A zabránit mu, aby mohl kandidovat znovu. Třeba formou zákazu vykonávat veřejné funkce. Představme si třeba horký podzim, řekněme od svátku do svátku, od 28. října do 17. listopadu,“ nastiňuje možný další vývoj Krejčí.

Svou roli v tomto horkém podzimu podle názoru Krejčího může hrát i Česká televize, která svým vysíláním může utvrdit část občanů v tom, že je třeba Zemana svrhnout. Relativně malá, ale jednotná soustředěná skupina obyvatel by mohla kupříkladu přimět senát, aby byl prezident Zeman zažalován z velezrady. A kdo ví, jak by to dopadlo?

Místo Zemana by prý mohl nastoupit třeba Michal Horáček. „Horáček se na Staroměstském náměstí sice ukázal jako neohrabaný moderátor a špatný táborový řečník, ale je také kultivovaný diskutér, velmi dobrý textař a zkušený novinář. Navíc se v době sametové revoluce dotkl vrcholové politiky – a prokázal jak odvahu, tak rozvahu. Což samozřejmě nestačí. Připomeňme si rozdělení umírněné syrské opozice a islamistů. V tomto zorném úhlu Michal Horáček vykazuje potřebné množství jednoduchých ideologických předsudků vůči Východu. Byl by kompatibilní, slučitelný s Hillary Clintonovou. Horáček nebo někdo jiný, jen ne Zeman,“ říká Krejčí.

Krejčí varuje, že propagandisté budou poukazovat na napojení prezidenta Zemana na Čínu, ale copak Čína rozpoutala války na Blízkém východě? Nerozpoutávají je spíše naši spojenci? Někteří lidé by ale propagandě proti prezidentovi mohli uvěřit, a to by mohlo otevřít cestu k Zemanovu pádu. „Na druhé straně, čím více se o tomto nebezpečí bude včas mluvit, tím menší je pravděpodobnost, že se naplní,“ uzavírá Krejčí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …