Z řeckého Kosu vyplul do Soluně trajekt s 1700 uprchlíky

19.08.2015 12:24

Obří trajekt Eleftherios Venizelos, který sloužil na řeckém ostrově Kos k ubytování a příjmu syrských uprchlíků, dnes odplul do Soluně. Je na něm asi 1700 běženců.

Z řeckého Kosu vyplul do Soluně trajekt s 1700 uprchlíky
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Podle řeckého listu To Vima se zastaví na ostrovech Kalymnos a Leros v Egejském moři. Po doplnění zásob se vrátí na Kos k přepravě další skupiny.

List také napsal, že vláda chce najmout ještě jeden trajekt s kapacitou pro 2500 lidí, aby ulevila přetíženým ostrovům, kde se uprchlíci vyloďují z člunů z Turecka. Vládní mluvčí řekl, že příští loď stejně jako Eleftherios Venizelos bude mít na palubě středisko k registraci uprchlíků, protože na ostrovech k tomu není dostatečná infrastruktura.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky jen za minulý týden do Řecka dorazilo přes 20.000 uprchlíků a za celý červenec pak více než 50.000, což je více než za celý loňský rok. Podle úřadu tvoří 82 procent příchozích Syřané, 14 procent jsou Afghánci a tři procenta Iráčané. Většina prý má nárok na uprchlický status. Úřad počítá s tím, že příval uprchlíků se nezastaví, a doporučil řecké vládě, aby ustavila speciální skupinu, která bude koordinovat příjem lidí a humanitární pomoc.

Řecká pobřežní stráž dnes oznámila, že od úterka musela čtrnáctkrát zasáhnout v Egejském moři a pomoci 534 uprchlíkům. Na jednom z člunů našla jedno malé dítě v bezvědomí, které bylo převezeno do nemocnice. Incidenty se staly u ostrovů Lesbos, Chios, Agathonisi, Samos, Kos a Farmakonisi.

Libanonská agentura NNA dnes oznámila, že na cestě z Libanonu do Turecka se potopila loď se 40 palestinskými uprchlíky, kteří byli z uprchlického tábora Jarmúk v Damašku. Devět z nich se utopilo v tureckých pobřežních vodách. Člun vyplul v pondělí. Mezi mrtvými jsou i ženy a děti, přeživší byli hospitalizováni v Turecku.

Evropská agentura Frontex, která zajišťuje hranice Evropské unie, oznámila, že tuto hranici v červenci překročilo téměř 110.000 běženců. Od ledna pak do EU přicestovalo už 340.000 uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…