Z rozsudku nad Zemanem: Prezident má mluvit pravdu a nelhat

05.04.2016 17:02

Soudkyně Kateřina Sedláková, která měla na starost případ žaloby vnučky Ferdinanda Peroutky na Kancelář prezidenta republiky, vysvětlila, proč rozhodla tak, jak rozhodla. Prezident by podle ní zkrátka neměl lhát a měl by mluvit pravdu. Informuje Aktuálně.cz.

Z rozsudku nad Zemanem: Prezident má mluvit pravdu a nelhat
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman navštívil Královéhradecký kraj

Jedenáct stránek. Tak dlouhé je vysvětlení soudkyně Kateřiny Sedlákové k případu Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové proti Kanceláři prezidenta republiky. Výsledkem je, že by prezident podle soudkyně neměl lhát.

„Od prezidenta republiky se přirozeně očekává, že bude podávat pravdivé a ověřené informace a že bude zachovávat respekt k právům jednotlivců,“ stojí v rozsudku Sedlákové dostupném na Neovlivní.cz. Tak ale v případě Ferdinanda Peroutky Zeman rozhodně nejednal.

„Na adresu zemřelého Ferdinanda Peroutky v prezidentově projevu a rovněž při tiskové konferenci zazněly výroky, které nebyly pravdivé či neměly pravdivý základ a byly způsobilé vyvolat újmu na jeho osobnostních právech,“ dodala Sedláková a podotkla, že vyjádření prezidenta má na veřejnosti vždy vyšší váhu.

A proto také vynesla nepravomocný rozsudek, že se Kancelář prezidenta republiky musí omluvit Terezii Kaslové za to, že Zeman tvrdil, že Peroutka „v článku Hitler je gentleman prokázal své sympatie s nacismem“. Na to však ihned zareagoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček, který uvedl, že se Hrad odvolá a může případ hnát až k Ústavnímu soudu.

Celý text zde.

Celá kauza začala ve chvíli, kdy Zeman na fóru k holocaustu Let My People Live! řekl: „Jeden z největších českých novinářů, Ferdinand Peroutka, uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘.“ A tím se dostal až k soudu.

I přes Zemanem vypsanou odměnu však zmíněný článek zatím nikdo nenalezl, prezident si však stále trvá na svém a jeho mluvčí stále vymýšlí nová vysvětlení, jak to že článek ještě nikdo neobjevil, což je mimo jiné právě to jediné, za co se Zeman omluvil.

„Ještě nejsem tak senilní, abych si nepamatoval, protože ten titulek mě šokoval. A nejsem tak senilní, abych si ten článek vymyslel,“ řekl prezident, na což Kaslová jen s politováním konstatovala, že ji mrzí, že se nedokáže Zeman omluvit.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …