Z týmu Václava Klause zaznělo: Zásadní rozdíl mezi Obamou a Trumpem je...

20.01.2017 22:55

Politolog z New York Univerzity in Prague a spolupracovník exprezidenta Václava Havla Jiří Pehe a výkonný ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl v pátečních Událostech, komentářích rozebírali uchopení moci v USA Donaldem Trumpem. Došlo i na Rusko, které se prý cítí zatlačené do kouta.

Z týmu Václava Klause zaznělo: Zásadní rozdíl mezi Obamou a Trumpem je...
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Pehe hned v úvodu připomněl, že Trumpův inaugurační projev se nijak nelišil od projevu předvolebního. „A zároveň mám pocit, že to byl tak trochu podraz vůči Baracku Obamovi, protože on tam seděl a rozhodně nepředal Spojené státy v horším stavu, než je převzal od George W. Bushe,“ kroutil hlavou.

Weigl byl vůči Trumpovi podstatně vstřícnější. 45. prezident USA vyhrál volby díky protestu značné části americké společnosti, tohoto silného protestu si je nový šéf Bílého domu vědom a chová se podle toho. „Byl to projev prezidenta, který se setkal s velkou mírou dehonestace a útoků,“ konstatoval Weigl. Podle spolupracovníka Václava Klause Trump ukázal, že nechce lidi převychovávat, jak se o to pokoušel Obama.

„Velmi silně zaznělo to, že by vláda měla sloužit svým občanům a být jim odpovědna. To je velmi výrazný rozdíl od toho obamovského vidění světa, že je tu vláda od toho, aby vychovávala člověka,“ zaznělo z Weiglových úst. Vedle toho se Trump postavil na odpor politické korektnosti, čímž získal sympatie voličů. Konečně prý někdo říká věci tak, jak jsou.

Trump není člověk z lidu, připomněl Pehe

Pehe odmítl, že by Trump byl nějakým člověkem z lidu, kterému by v minulosti projevoval nějaký zvláštní respekt. Coby miliardář je skutečně příslušníkem elit a vnímat ho jako člověka z lidu není podle politologa zcela namístě. Rád se ovšem podívá na to, jak si povedou Trumpovi členové vlády – občas říkají něco dost odlišného od slov svého šéfa a zajímavé bude sledovat, jak se to vyvine. Bez zajímavosti nebude ani to, co udělá s programem zdravotního pojištění pro 25 milionů lidí Obamacare.

V tomto dal Weigl svému oponentovi ve studiu za pravdu. Bude také zajímavé sledovat vztah členů vlády a poradců Donalda Trumpa. „Tam to obvykle jiskřívá a uvidíme, jak to bude u Donalda Trumpa,“ těší se Weigl.  

Rusko se cítí zatlačené do kouta, uvedl Weigl

Řeč přišla i na zahraniční politiku. Pehe vyjádřil obavy, aby Trump ve jménu dohody s Ruskem neobětoval např. některé evropské spojence nebo Ukrajinu. Weigl ocenil, že se nový americký prezident dovolával národních zájmů. A jestliže hodlá tvrdě prosazovat americké zájmy, počítá s tím, že Rusové budou prosazovat své zájmy. A totéž má platit i u dalších států.

Spolupracovník Václava Klause přidal i ruský pohled na vztahy se Západem. „Uvědomme si, že dnešní hranice Ruska odpovídají době Hitlerových úspěchů u Stalingradu,“ konstatoval Weigl. Rusko se tak cítí zatlačené do kouta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…