Z vlády mám smíšené pocity, říká starosta Dobříše

02.04.2015 16:05

Po dvanácti letech se Stanislav Vacek (STAN) vrátil do čela radnice. Co jej po návratu nejvíce překvapilo? Nejen to zajímalo naší redakci. Hovořili jsme ale také o osudu stadionu, který musel být kvůli svému stavu uzavřen či o řadě dalších objektů, které jsou ve městě v dezolátním stavu. Sám je rozhodnut, přistupovat k majetku města odpovědněji. Jaké budou jeho další kroky? Vyjádřil se i k problematice s přemnoženými divokými zvířaty a nejen k tomu.

Z vlády mám smíšené pocity, říká starosta Dobříše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jmenovaná vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou

Ačkoliv jste ve volbách nezískal nejvíce hlasů a hnutí STAN, které jste vedl do voleb, skončilo až jako čtvrté, Vám osobně výsledek zajistil návrat na radnici. Vašemu předchůdci se totiž nepodařilo sestavit koalici. Jak byste zpětně hodnotil průběh povolebních vyjednávání Vy sám?

Na ustavujícím jednání zastupitelstva jsem po proběhlé diskusi k výsledku komunálních voleb prohlásil, že se k němu již nebudu vyjadřovat. To hodlám dodržet. Možná odpověď je obsažena už ve Vaší otázce. Mému předchůdci se nepodařilo sestavit koalici.

Překvapilo Vás něco po návratu do čela radnice? Změnilo se něco nějak zásadně?

O překvapení se nedá hovořit. Od roku 1994 jsem členem zastupitelstva a o chod města se pochopitelně zajímám. I přesto, že mi nikdo žádnou agendu nepředal, věděl jsem, společně se svými kolegy a kolegyněmi v radě města, na co je třeba se zaměřit v nejbližší době i blízké budoucnost a v našem programovém prohlášení, které předložíme veřejnosti v nejbližších dnech, na tyto potřeby reagujeme. 

O co se budete chtít jako starosta zasadit tak, abyste své působení na radnici považoval za úspěšné?

Já osobně, jako rodilý Dobříšák, bych rád navázal na zkušenosti ze svého předchozího osmiletého působení ve funkci starosty a poté i místostarosty, které bylo založeno na otevřené komunikaci s občany i zaměstnanci městského úřadu. Rád bych, aby se město odpovědně staralo o svůj majetek, což se našim předchůdcům příliš nedařilo. Dokladem této „nepéče“ je zavřený zimní stadion se zchátralou ubytovnou, polorozpadlá budova bývalého kina, neudržovaná sportovní hala a další. Paradoxem je to, že náklady na zajištění zchátralých objektů, ve kterých se snažíme alespoň částečně udržet omezený provoz, jsou vyšší, než když byly provozovány. Větší péči chceme věnovat údržbě a obnově městské infrastruktury, veřejné zeleně, komunikací, změně dopravního režimu v některých částech města a také výrazné změně parkovacího systému ve městě s rozšířením možností pro parkování.

Co nového plánujete v Dobříši letos?

Z toho, co jsem uvedl před chvilkou, vyplývá, kam směřují naše nejbližší kroky. Z konkrétních probíhajících akcí je možno uvést tyto: Na začátku března byla zahájena generální oprava ulic Fričova a Školní, při jejíž přípravě jsme prosadili změnu projektu ve smyslu významného rozšíření možností pro parkování v této lokalitě. Dokončuje se oprava ulice Dělnické a U Plovárny, instalace nového veřejného osvětlení v několika lokalitách města apod. Probíhá také kompletní zateplení budovy Střediska zdraví s výměnou oken. Současně s tím probíhá oprava havarijního stavu střechy tohoto objektu. Připravovány jsou opravy dešťové a splaškové kanalizace i vodovodního řadu v ulici Plk.B.Petroviče, které by měly proběhnout do 30.6.2015, kdy se plánuje zahájení změny povrchu v této ulici z dlažby na povrch asfaltový.

Dlouho neřešeným problémem v Dobříši je chátrající budova kina. Nové vedení dobříšské radnice se proto rozhodlo investovat zatím peníze do sanace budovy a již před koncem roku jste se nechal slyšet, že pro budovu kina plánujete další využití zejména pro potřeby kultury. ,,Už jsem jednal po telefonu s firmou, která vyhrála architektonickou soutěž.“ Na čem jste se zatím dohodli?

Poslední jednání se společností 4DS proběhlo 23.3.2015. Zástupci společnosti jsme předali výsledky ankety, na kterou reagovalo 20 občanských sdružení a spolků z Dobříše. V této anketě měli zástupci veřejnosti možnost se vyjádřit k budoucí podobě bývalého kina, zejména pak k využití vnitřních prostor. Naším požadavkem bylo, mimo jiné, také zajištění parkování v blízkosti budovy. Podle těchto požadavků i dalších doplnění, která vzešla ze schůzky, bude studie dopracována a zpracována do podoby, která by mohla sloužit jako podklad pro případnou žádost o dotaci.

Radnice opět zvažuje podat žádost o dotaci na zastřešení zimního stadionu. Jak reálně vidíte šance neúspěch? V minulosti totiž město opakovaně s žádostí neuspělo. Co se tak případně budete snažit udělat proto, abyste byli úspěšnější?

První žádost o dotaci na zastřešení a rekonstrukci zimního stadionu byla podána ještě v době, kdy jsem byl ve funkci starosty. I když jsme se žádostí o dotaci tehdy uspěli, nebylo možno ji zrealizovat jenom proto, že jeden z vlastníků pozemků pod stavbami stadionu nedal souhlas s vydáním stavebního povolení. Proto se dotace vrátila a namísto Dobříše byl zastřešen zimní stadion v Sedlčanech. Další žádost o dotaci po roce 2000 už ani nebyla podána, protože mezi městem a oddílem ledního hokeje nedošlo k dohodě o budoucím provozování zařízení. V současné době podání žádosti nezvažujeme, ale žádost byla již podána k 30.1.2015. Dostali jsme vyrozumění o tom, že jsme byli do seznamu žadatelů zařazeni a v nejbližší době očekáváme oznámení o výsledku našeho snažení.

Jaký je Váš osobní názor na dotace? Kritici často argumentují, že nadělají více škody, než užitku. Co Vy na to?

Výrok kritiků o škodě a užitku samozřejmě bude stoprocentně platit v době, kdy přestanou proudit dotace ze strukturálních fondů EU. Nyní je třeba nabízených možností maximálně využít. Dotace z národních zdrojů vyplývají z nespravedlivého rozdělování daňových příjmů. Kdyby měly obce zajištěn dostatek financí z rozpočtového určení daní, nemusela by většina dotačních titulů jednotlivých resortů vůbec existovat, s výjimkou projektů s celostátním významem.

Dobříš sužují problémy s přemnoženými divokými zvířaty. Uvítal byste tak vy osobně v tomto směru změny legislativy? A domníváte se, že se problém podaří v dohledné době vyřešit? Sešel jste se například již v tomto směru s ministrem?

Nevím o tom, že by přemnožená zvířata Dobříš sužovala, takový signál se ke mně zatím nedostal. Vím jen o tom, že před časem došlo k pohybu černé zvěře v blízkosti centra města, ale v současnosti takové poznatky nejsou. To neplatí o okolních městech (Mníšek pod Brdy) a zemědělských pozemcích v okolí Dobříše. Žádného konkrétního jednání jsem se dosud nezúčastnil.

Zmínili jsme ministra Jurečku. Jak jste celkově spokojen se současnou vládou? Kde vidíte její klady, potažmo zápory?

Necítím prozatím potřebu vládu hodnotit z pozice starosty. Cítím ale, společně s ostatními zástupci obcí a měst, že jsme vždy s příchodem nové vlády zavalování novými a novými právními předpisy a novelami těch stávajících. Neumím si představit, jak může např. neuvolněný starosta malé obce zvládnout více než 3000 právních norem, kterými se musí řídit. O tom, kdo nám v současnosti vládne, rozhodli voliči v posledních parlamentních volbách. Osobní pocity bych charakterizoval jako smíšené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…