Z živnostenského rejstříku má zmizet bydliště podnikatelů

14.01.2014 10:14

Z živnostenského rejstříku by mělo zmizet bydliště a místo pobytu podnikatelů, tyto údaje mají být neveřejné. U podnikatelů, kteří ukončili činnost, mají údaje z rejstříku zmizet po čtyřech letech. Podnikatelům by také měla klesnout administrativní zátěž ve vztahu k živnostenským úřadům. Počítá s tím novela živnostenského zákona z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), kterou ve středu projedná vláda.

Z živnostenského rejstříku má zmizet bydliště podnikatelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda premiéra Rusnoka podruhé zasedala

Novela ruší povinnost podnikatelů opakovaně úřadu předkládat doklady, které již jednou doložili, uvádí důvodová zpráva k novele. Jako neveřejný údaj by měly podle návrhu být vedeny v živnostenském rejstříku údaje týkající se bydliště a místa pobytu podnikatelů. "Pokud by někdo požadoval údaje o bydlišti podnikatele, budou mu poskytnuty, pokud k takovému požadavku prokáže právní zájem," uvedl dříve náměstek ministra průmyslu Tomáš Hajdušek.

Z veřejné databáze mají být podle novely také odstraněny údaje o podnikatelích, kteří ukončili činnost, a to po čtyřech letech od jejího skončení. Nyní jsou tyto údaje vedeny v rejstříku i poté, co zmíněným osobám zaniklo poslední živnostenské oprávnění. Tento stav kritizují jak bývalí podnikatelé, jejichž údaje zůstávají zveřejněny, i když již před mnoha lety ukončili podnikatelskou činnost, tak Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Novela si klade za cíl také snížit podnikatelům administrativu. Podle současné právní úpravy jsou podnikatelé povinni při každém svém podání na živnostenský úřad předložit doklady bez ohledu na to, že je již doložili při ohlášení živnosti. To se má změnit.

"Cílem navrhované právní úpravy je do budoucna snížit administrativní, zejména časovou a finanční, zátěž podnikatelů, kteří v současné době musí při podání učiněném u obecního živnostenského úřadu dokládat rovněž doklady, které v minulosti některému obecnímu živnostenskému úřadu při ohlášení živnosti, resp. při žádosti o koncesi nebo při oznámení změny, již doložili a přitom skutečnosti, které tyto doklady osvědčují, zůstávají beze změny," píše MPO v důvodové zprávě.

Jde zejména o výpis z evidence trestů, doklad prokazující odbornou způsobilost ohlašovatele a doklad prokazující právní důvod pro užívání prostorů k podnikání. Zrušením povinnosti opakovaně předkládat nezměněné doklady úřadům ušetří podnikatelská sféra podle ministerstva 11 milionů korun ročně.

V březnu loňského roku bylo v ČR evidováno 2,323.890 podnikatelů, z nichž fyzických osob bylo 1,957.588 a právnických osob 366.302. Průměrný počet živnostenských oprávnění na jednoho podnikatele byl 1,4 oprávnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…