Za 20 let půjdou do důchodu „Husákovy děti“! Mrazivá předtucha předních ekonomů je tu

08.04.2019 14:14

Téma vymírání, důchodové reformy a neschopnosti nějakou provést už dlouho straší v českých médiích a české politice. Věnoval se mu i časopis Finmag. Vyjádřili se k němu jak ekonomové, tak politici. Ekonom Vladimír Pikora řekl, že stát by se do porodnosti neměl plést a raději zajistit, aby jeho služby fungovaly. Lukáš Kovanda obvinil ministryni Maláčovou, že chce dále nafukovat dluhy. A poslankyně Pekarová Adamová se chlubila, že TOP 09 už podává konkrétní návrhy.

Za 20 let půjdou do důchodu „Husákovy děti“! Mrazivá předtucha předních ekonomů je tu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Na úvod Ondřej Tůma uvádí, že už letmý pohled na statistiky stačí, abychom si uvědomili, že demografický vývoj v Čechách spěje k průšvihu. Na jednu ženu připadá 1,5 dítěte, což je sice zlepšení od dob, kdy tento průměr dosahoval 1,13, ale stále se neblíží průměru 2,1; ten je totiž nutný k udržení populace. Jinými slovy, důchody nebude mít kdo platit. Zvláště za dvacet let, až se do důchodu budou chystat „Husákovy děti“. A dodává, že podle ministryně Maláčové se žádná reforma s velkým R nechystá.

Téma Tůma rozhodil mezi české ekonomy a politiky. Jedním z těch, kdo se vyjádřil, byl Vladimír Pikora. Ten konstatuje, že demografický vývoj je nepříznivý, a také varuje před tím, až „Husákovy děti“ půjdou do důchodu. „V tu chvíli budeme mít moc důchodců a málo pracujících. Dá se tedy říct, že máme minimálně 15 let čas. Na první pohled se to může zdát hodně, ale když si uvědomím, že se o nutnosti důchodové reformy mluví dvacet let…“ říká Pikora.

Anketa

Co jíte raději?

93%
7%
hlasovalo: 5959 lidí
Tvrdí, že mezi státní podporou a porodností je jistá vazba, ale prý netrvá dlouho a vede jen k tomu, že se generace urychlí. „Stát bych do porodnosti netahal. Podle mě nejvíc pomůže, pokud je systém jasně daný, často se nemění a lidé se v něm vyznají,“ míní Vladimír Pikora. Podle něj stát pomůže hlavně tím, že nebude rodičům házet klacky pod nohy a že instituce jako školky, jesle či kroužky ve školách budou opravdu fungovat. Na závěr je dobré dodat, že Vladimír Pikora má s manželkou Markétou Šichtařovou 5 dětí.

Další ekonom, Lukáš Kovanda, to bere více zeširoka. Podle něj evropský sociální stát stvořil rozsáhlou přerozdělovací mašinerii. „Od Bismarcka přes komunisty až po Špidlu s Maláčovou neustále slibuje nové a nové ‚jistoty‘. Samozřejmě za cizí peníze, případně na dluh,“ říká Kovanda a dodává, že tento model fungoval, dokud nezačaly dluhy států bobtnat. Brojí proti centrálním bankám, které srazily úrokové sazby na nulu a tak udržují v chodu neproduktivní firmy. „Zaopatřovací stát přitom stále bere lidem motivaci k plození dětí. A Špidlové a Maláčové hlásají, že řešením je ještě víc dluhu, ještě vyšší sociální dávky. Ne, není,“ odpovídá sociálním demokratům.

Jiný pohled nabízí Tomáš Martínek, poslanec Pirátů z důchodové komise: „Piráti vidí velké rezervy státu v podpoře rodičovství, a to především už v době výchovy dítěte. Proto podporujeme zvýšení rodičovského příspěvku a jsme toho názoru, že by se měl navyšovat automaticky, obdobně jako se valorizují důchody. Dál je nutné větší finanční podporou zajistit dostatek míst v mateřských školách nebo dětských skupinách.“ A dodává, že k větší podpoře částečných úvazků by mohly vést například snížené odvody pro rodiče malých dětí.

Ing. Tomáš Martínek

  • Piráti
  • Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný

A ozvala se i poslankyně Pekarová Adamová za TOP 09, taktéž členka důchodové komise. Ta konstatuje, že i dnes, v dobré ekonomické situaci, je důchodový účet v minusu. Reforma je tedy podle ní nutná, ale měly by se podle ní také tvořit podmínky přívětivé pro rodiny s dětmi. Vláda by měla dle jejího názoru zajistit dostatečnou síť služeb péče o děti a pomáhat rodičům skloubit rodinu s prací, například podporou zkrácených úvazků. Neměla by je stavět před rozhodnutí, jestli upřednostní kariéru před výchovou dětí. „K tomu ostatně směřují i návrhy, které TOP 09 předkládá ve Sněmovně, protože podporu rodičů myslíme vážně a na rozdíl od vlády nezůstáváme jen u proklamací a slibů, ale konáme,“ tvrdí poslankyně z opoziční TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…