Za Arabské jaro a běžence žádný Západ nemůže, to jsou nesmysly. Setkali se tři redaktoři ČT a toto z toho vzniklo

17.09.2015 19:52

Redaktor ČT Pavel Novotný a blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó ve čtvrtečním Interview ČT24 popisovali současnou tíživou situaci v Sýrii bojující nejen s Islámským státem. Zmiňovali především zájmy, které v této zemi mají Rusko a Spojené státy. Před kamerami zaznělo, že se z Islámského státu může stát trvalý „hráč“ na Blízkém východě. Padla také zásadní slova o tzv. arabském jaru.

Za Arabské jaro a běžence žádný Západ nemůže, to jsou nesmysly. Setkali se tři redaktoři ČT a toto z toho vzniklo
Foto: Archiv TN
Popisek: Obrázky ze Sýrie před 20 lety

Dnes se často říká, že za uprchlickou krizi může Západ, protože přiživoval tzv. arabské jaro. Novotný to však vidí jinak. Arabské jaro byl přetopený kotel, nikdo jiný za něj nemohl než ti autoritářští vládci sami,“ poznamenal host s tím, že šlo o režimy, které se ustavily v padesátých či šedesátých letech minulého století a mladí lidé už zkrátka potřebovali změnu. „Po bitvě je každý generál, ono se nedalo moc říct, jak se to vyvine. Myslím, že Západ nemá odpovědnost za arabské jaro,“ konstatoval jasně Novotný.

Obama selhal, ale na Blízkém východě je to opravdu složité

Pokud jde o Sýrii, k tamním bojům došlo díky vzdoru obyvatel proti prezidentovi Bašáru Asadovi. Ten začal ihned zostra vystupovat proti demonstrantům, a tím zásadně urychlil občanskou válku v zemi. „V Sýrii se začalo bojem za svobodu, ale dneska se bohužel končí sektářským násilím,“ posteskl si Novotný. A pokud dnes někdo říká, že by Syřané měli zůstat doma a povstat proti Islámskému státu i Asadovi, je to pokrytecký postoj. „Copak všichni Češi povstali při nastolení protektorátu, copak všichni Češi povstali v srpnu 1968?“ ptal se.

Prezident Spojených států Barack Obama podle redaktora selhal, když nepotrestal použití chemických zbraní na syrském území. Tímto prezident jasně selhal. Roli v tom ovšem sehrála i ruská diplomacie, která bude vždy Asada hájit, protože je to člověk Kremlu.

Syrští uprchlíci vědí jen to, že Evropa je bájným místem bezpečí

Svůj pohled přidal i Szántó. V blízkovýchodních sporech podle jeho názoru hraje roli tolik faktorů, že je nelze zúžit jen na konflikt šíitů a sunnitů, byť i to hraje v těchto konfliktech roli. „V Sýrii Asadovi teď jde především o přežití,“ konstatoval dále zpravodaj. Pokud jde o migranty, ti nejbohatší Sýrii už dávno opustili. Dnes už zemi opouští střední třída jako např. učitelé, protože v Sýrii už se zkrátka nedá žít. „Odcházejí do Evropy a vědí o ní jen to, že je to jakási bájná země bezpečí,“ doplnil zpravodaj.

Podle Novotného bude syrský konflikt ještě dlouhý, a to i proto, že mu nyní Rusko v podstatě poskytuje ochranu. „V tuto chvíli chrání Asada, jakkoli tvrdí, že chtějí bojovat proti Islámskému státu,“ poznamenal Novotný na adresu Ruska a Íránu.

A pozor, Islámský stát se prý může změnit v trvalého hráče na Blízkém východě, protože v tuto chvíli představuje hráče, který zastupuje zájmy určitého počtu obyvatel Sýrie a Iráku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…