Za Asadem překvapivě přijel ruský ministr obrany

19.06.2016 9:18

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu přijel v sobotu na neohlášenou návštěvu Sýrie. Prohlédl si ruskou základnu a setkal se s prezidentem Bašárem Asadem. Mluvili o vojenské spolupráci a „některých aspektech“ spolupráce v boji proti teroristickým skupinám, sdělilo ruské ministerstvo obrany. Podle něj ministra do Damašku vyslal prezident Vladimir Putin. Informovaly o tom České noviny.

Za Asadem překvapivě přijel ruský ministr obrany
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Ruský ministr obrany navštívil i ruskou leteckou základnu Hmímím v pobřežní provincii Latákíja a setkal se s ruskými piloty. Šojgu si prohlédl systémy protivzdušné obrany S-400, které chrání ruské základny v Sýrii. S velitelem ruských sil v Sýrii Alexandrem Dvornikovovem hovořil o aktuálních operacích v zemi.

Celý text je ZDE

Šojgu podle mluvčího ministerstva nařídil, aby ruské středisko pro smíření, které působí při této základně, zintenzivnilo kontakty s místní samosprávou a s ozbrojenci. Má je podpořit, aby se přidali k příměří. To v Sýrii platí od konce února. Na radikální hnutí Islámský stát (IS) ani na radikální frontu An-Nusra, která je odnoží teroristické organizace Al-Káida, se ale nevztahuje.

Rusko vyslalo své letectvo do Sýrie loni v září. Letos v březnu nařídil prezident Putin část kontingentu stáhnout. Na základně Hmímím si Rusko podle agentury AP nadále udržuje silnou vojenskou přítomnost.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek řekl, že ruské letectvo v Sýrii stále operuje, ale těsná spolupráce syrské opozice s An-Nusrou boj proti teroristům komplikuje. Podle Kremlu je velmi těžké rozlišovat mezi členy obou těchto táborů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…