Za Majdanem stála CIA, naznačil slavný americký režisér Stone, držitel čtyř Oscarů

31.12.2014 13:20

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na svoji stranu získal vlivného podporovatele. Oscary ověnčený filmový režisér Oliver Stone včera na svém Facebookovém profilu fanouškům prozradil, že točí o majdanských protestech dokument a veřejně Janukovyčovi vyjádřil podporu.

Za Majdanem stála CIA, naznačil slavný americký režisér Stone, držitel čtyř Oscarů
Foto: Oliver Stone
Popisek: Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a americký filmový režisér Oliver Stone

Zajímavou novinkou překvapil své fanoušky na Facebooku proslulý americký režisér Oliver Stone. Ve svém včerejším statusu je informoval o tom, že se v Moskvě setkal s bývalým ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem. „Dělal jsem s ním čtyřhodinový rozhovor pro anglicky mluvený dokumentární film, který budou produkovat Ukrajinci,“ ohromil Stone překvapivým sdělením. Osmašedesátiletý americký režisér a držitel čtyř Oscarů v komentáři píše, že Janukovyč byl až do 22. února letošního roku legitimně zvoleným prezidentem Ukrajiny.

Stone odkazuje na chystaný dokument a předesílá, že ostřelovači, kteří zavraždili 14 policistů, 45 civilistů a zranili dalších 84 účastníků majdanských demonstrací, byli placeni třetí stranou konfliktu. „Mnoho svědků, včetně samotného Janukovyče a policistů tvrdí, že šlo o provokatéry placené Západem. Poukazují na to, že vše patrně naplánovala CIA,“ píše Stone a zmiňuje případ bývalého venezuelského vůdce Cháveze, jenž v důsledku demonstrací v roce 2002 dočasně ztratil kontrolu nad situací. „Také tehdy se tam objevili záhadní ostřelovači. Snahám o převrat musel poté čelit i jeho nástupce Maduro,“ připomíná Stone.

celý komentář amerického režiséra na jeho Facebook profilu najdete ZDE

CIA podle něj záměrně vyvolávala chaos i v jiných zemích, kde chtěla dopomoci ke změně tamějších režimů. „Stačí si vzpomenout na Írán v roce 1953 a Chile o dvacet let později,“ uvádí Stone konkrétní příklady. Autor oceňovaných filmů Četa, Wall Street či JFK upozorňuje na neobjektivní západní média, která majdanské protesty hodnotila jako logické vyústění Janukovyčova brutálního a prorusky orientovaného režimu.

„Janukovyč 21. února podepsal za účasti zástupců EU s opozicí mírovou dohodu. Ta však hned druhý den ztratila platnost, protože byl Jaukovyč svržen dobře vyzbrojenými neonacistickými bojůvkami a musel opustit zemi. Hned druhý den byla za vydatného přispění Spojených států nastolena prozápadní vláda. Janukovyč se opakovaně stal terčem pokusů o atentát,“ konstatuje Stone a opět poukazuje na podobnou situaci ve Venezuele v roce 2002. K Venezuele a Kubě měl ostatně Stone vždy blízko. V roce 2003 se na „Ostrově svobody“ setkal s Fidelem Castrem a natočil o něm dokument Comandante. V dalším Stoneově dokumentárním filmu Jižně od hranic z roku 2009 zase vystupuje vedle Fidelova bratra Raúla také již zemřelý prezident Venezuely Hugo Chávez

„Skrz naskrz špinavý příběh s tragickými důsledky. Západ nakonec vše líčí jako příběh o zločinném Rusku na Krymu, přitom tam jde o to, že Spojené státy jsou na Ukrajině. Jde o neskutečné překrucování historie. Pravda nemá v západních médiích ani mezi politiky místo. Připomíná mi to Bushovu špinavou kampaň, která měla zdůvodnit válku s Irákem, v níž byl Saddám Husajn lživě obviňován z vývoje zbraní hromadného ničení. Přesto však věřím, že i na Západě jednou pravda vyjde najevo a zastaví to současní šílenství,“ píše Stone. Jeho komentář na Facebooku pochvalně označilo přes 4000 fanoušků a asi 3000 z nich jej i sdílely. V diskuzi pod tímto textem se však objevuje i mnoho komentářů, jejichž autoři amerického režiséra tvrdě odsuzují.

Oliver Stone má ve Spojených státech díky své neskrývané levicovosti rozporuplnou pověst. Společně s dokumentaristou Michaelem Moorem patří k asi nejtvrdším kritikům amerických poměrů mezi levicově naladěnými filmaři. Stone má sice blíže k Demokratům, ale vedle bývalého republikánského prezidenta Bushe se nezdráhá útočit ani na Hillary Clintonovou či Baracka Obamu. V loňském roce vzbudil rozruch i na filmovém festivalu v Karlových Varech. Na tiskové konferenci se např. podivoval členství České republiky v NATO a odsuzoval účast našich vojáků na misi v Afghánistánu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…