Za Opencard by se podle aktivistů mělo zodpovídat minulé vedení Prahy

13.05.2013 16:15

Z kauzy předražené tramvajenky Opencard by se měli zodpovídat pražští politici, kteří před lety stáli u jejího zrodu. Tvrdí to občanské sdružení Veřejnost proti korupci, které kvůli tomu dnes podalo podnět nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Členka sdružení, právnička Hana Marvanová, na tiskové konferenci řekla, že by měl Zeman prověřit postup žalobců.

Za Opencard by se podle aktivistů mělo zodpovídat minulé vedení Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dobíjení karty Opencard

Policie se kauzou Opencard zabývá už několik let. Žalobě čelí pět úředníků. Nedávno byla obviněna nynější rada v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) a další zaměstnanci magistrátu. Politici, za jejichž vedení karta Pražana za více než miliardu korun vznikla, se ale odpovědnosti vyhýbají, upozornilo sdružení. Podle Marvanové hrozí promlčení.

"Vyšetřování se stále nezačalo věnovat hlavním odpovědným osobám, které z toho mohly mít prospěch," uvedla. "Přitom jde o jednu z největších kauz, která může mít korupční pozadí," doplnila. Občanské sdružení žádá Zemana, aby dozor nad vyšetřováním kauzy převzalo pražské vrchní státní zastupitelství.

Sdružení ve spolupráci s Nadačním fondem proti korupci podalo loni v září trestní oznámení. "Směřovalo proti hlavním odpovědným osobám ve vedení magistrátu a hlavního města Prahy, tedy proti celé radě, a představitelům společnosti Haguess," řekla Marvanová. Přestože text oznámení poukazuje na "vysoce sofistikovanou trestnou činnost organizované skupiny osob", vyšetřování případu je podle právničky jen "velmi povrchní".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…