Za Rampulou jsem cítil individuální zájmy, řekl v ČT Pospíšil

12.06.2012 22:36

Jiří Pospíšil může slavit. Po dlouhých měsících se mu podařilo odstranit Vlastimila Rampulu z vrchního státního zastupitelství v Praze. Nejvyšší správní soud uznal, že Rampula několikrát vážně pochybil a nemá kvůli tomu na úřadě co dělat.

Za Rampulou jsem cítil individuální zájmy, řekl v ČT Pospíšil
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Odchází tak žalobce, kterému se přezdívalo „zametač“ a jehož jméno figuruje v kauzách MUS, Gripeny nebo České pivo. Zda je tato přezdívka oprávněná, však předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa v pořadu Události, komentáře nepotvrdil.

„Nezkoumali jsme otázky motivací a zavinění, to nám nepříslušelo. My zkoumali jenom, zda došlo k nějakým pochybením. Ta se udála,“ vysvětluje Baxa.

Městský soud v Praze by naše rozhodnutí zvrátit neměl, soudí Baxa

Podle Baxy narozdíl od kárného řízení otázka zavinění, ať už úmyslného, nebo nedbalostního, nehraje roli. „To, že by městský soud v Praze došel k jinému výsledku než my, nepředpokládám. Pražský soud kvalifikoval pochybení nesprávně v právním hledisku, což jsme opravili,“ objasňuje Josef Baxa, že peripetie s odvoláváním Vlastimila Rampuly jsou nejspíš u konce.

Radost z výsledku může mít zejména místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Odvolávání Rampuly byl složitý proces,“ stýská si ministr. V souvislosti s osobností Vlastimila Rampuly se uvažuje i o politických zájmech. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v ČT naznačil, že jedna z parlamentních stran by mohla mít z odvolání Vlastimila Rampuly strach.

Rampula byl kdysi nadějným zástupcem, nebyl důvod ho nejmenovat, hájí se Pospíšil

„To, že někteří politici měli své individuální zájmy, nemohu vyvrátit. Ale že by nějaká politická strana chránila pana Rampulu, to tak není,“ vyjádřil se v Událostech, komentářích Jiří Pospíšil.

Ten zároveň i v pořadu vysvětlil, proč vlastně vůbec Vlastimila Rampulu kdysi jmenoval. „Neměl jsem důvod nevyhovět nejvyšší státní zástupkyni, která jej tehdy navrhovala. Ve své době byl pan Rampula brán jako nadějný státní zástupce, stejně jako například dnes paní Bradáčová. Rozhodně s ním nebylo spojeno žádné podezření,“ popírá jakoukoliv vinu na současné napjaté situaci Pospíšil.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…