Za Stranu práv občanů bude do Senátu kandidovat devět lidí, včetně Čuby

31.07.2014 15:33

Strana práv občanů (SPO) vyšle do letošních senátních voleb devět kandidátů. Kromě bývalého šéfa slušovického družstva Františka Čuby se rozhodla nominovat také nynějšího senátora Petra Guzianu, který v dubnu opustil ČSSD, a bývalého senátora za sociální demokracii Miroslava Coufala. Kandidáty dnes strana, jejímž čestným předsedou je prezident Miloš Zeman, představila novinářům.

Za Stranu práv občanů bude do Senátu kandidovat devět lidí, včetně Čuby
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Čuba, někdejší šéf JZD Slušovice

Cílem je získat jedno či dvě senátorská křesla

„Strana práv občanů zahajuje svůj restart," uvedl její předseda a senátor Jan Veleba, který se do vedení SPO dostal po jejím loňském debaklu ve sněmovních volbách. Úspěšný restart to podle něj bude v případě, že se podaří zvítězit v jednom nebo dvou senátních obvodech a v horní komoře početně posílit. „Ten cíl je realistický," uvedl Veleba.

Podle Veleby se to může podařit i v návaznosti na přeskupování a úbytek sil v některých stranách. „V řadách ČSSD vládne nervozita," tvrdí s tím, že jeho klub ale nikoho nebude přetahovat.

Veleba vede společný senátorský klub se dvěma zástupci KSČM a Jaroslavem Doubravou (Severočeši.cz). Jeho dalšími členy jsou také bývalí sociální demokraté Jaroslav Palas a Jozef Regec. Guziana, který od SPO dostal nabídku kandidovat minulý týden poté, co ČSSD místo něj nominovala místostarostu Poruby Petra Mihálika, zatím zůstává členem senátorského klubu ČSSD. „Problém jsem měl s ostravskou ČSSD, nikoli s celostátní," poznamenal.

O senátní křeslo svede Čuba boj s Gajdůškovou

Čuba, kterého předloni preferenční hlasy vynesly až do křesla krajského radního, bude na Zlínsku soupeřit s místopředsedkyní ČSSD a Senátu Alenou Gajdůškovou. „Ani mne nenapadlo, abych o tom uvažoval," uvedl na dotaz, zda počítá s tím, že ji porazí. Podle Veleby ale ani místopředsedkyně ČSSD není neporazitelná. V případě zvolení senátorem se Čuba zřejmě krajské funkce vzdá. „Předpokládám, že bych ve dvou organizacích nebyl," uvedl.

Chirurg Coufal se o znovuzvolení pokusí na Českolipsku, kde mandát obhajuje Karel Kapoun (ČSSD). Na Rychnovsku se střetne další lékařka Soňa Hlavová se senátorem a někdejším žalobcem Miroslavem Antlem. Lesník a organizátor loňské petice proti rozšiřování bezzásahové zóny šumavského parku Petr Martan bude kandidovat na Strakonicku. Na Chebsku strana postavila bývalého zastupitele Karlovarského kraje Jaroslava Bradáče, na Trutnovsku obchodnici Jaroslavu Hamerkovou, na Žďársku bývalého radního Josefa Mičku a na Děčínsku zastupitele Varnsdorfu Petra Šmída.

Kampaň strana zahájí 30. srpna v Praze, náklady na kampaň zveřejní už 13. srpna, uvedl Veleba. Strana podle něj má 2330 členů, po neúspěchu ve sněmovních volbách ji opustilo 700 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…