Za betonovými zdmi Europarlamentu řešili Babiše. Šojdrová, Polčák nebo Pospíšil. Zlá slova. Děsivá přirovnání. A pak si vzal slovo Pirát a bylo ještě hůř

19.12.2019 4:43

ParlamentníListy.cz získaly poměrně přesné informace o tom, kterak probíhala debata o údajném střetu zájmů, a korupci dotýkající se ochrany finančních zájmů EU. Jednalo se o diskusi ze 17. prosince, o níž naši redakci informovaly přímo zdroje z Bruselu. Podle jejich slov to vypadalo, jako by premiér Babiš znesvětil baziliku svatého Petra ve Vatikánu. Jeden z našich zdrojů dokonce uvedl, že to bylo až nemístné a nechutné a většina poslanců si prý dělala vlastní kampaň.

Za betonovými zdmi Europarlamentu řešili Babiše. Šojdrová, Polčák nebo Pospíšil. Zlá slova. Děsivá přirovnání. A pak si vzal slovo Pirát a bylo ještě hůř
Foto: JoK
Popisek: Stanislav Polčák

Poslanci Evropského parlamentu 17. prosince diskutovali o střetu zájmů a korupci dotýkajících se ochrany finančních zájmů EU. Diskutující především reagovali na šest otázek k ústnímu zodpovězení Evropskou komisí, které předložila předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová. O té ParlamentníListy.cz velmi detailně informovaly ve středu ZDE.

Anketa

Bojíte se Číny?

7%
93%
hlasovalo: 20459 lidí

Některé z jejich otázek, než přejdeme k samotné debatě, přikládáme také.

  • Pokud jde o případy zneužívání finančních prostředků EU v členských státech (především ve společné zemědělské politice, Fondu soudržnosti a Evropském zemědělském fondu pro rozvoj venkova), které zahrnují zavedené systémy a také úředníky/funkcionáře na vysoké úrovni, domnívá se Komise na základě svých zkušeností, kontrol na místě a již provedených auditů, že se jedná o systémové nedostatky, nebo pouze o jednotlivé případy nesprávného využívání?
  • Jaká opatření hodlá Komise přijmout s cílem zvýšit transparentnost, pokud jde o konečné příjemce finančních prostředků EU, jestliže se jedná o vlastnické struktury, jako jsou společnosti-akcionáři?
  • Pokud se stanoví strop s cílem umožnit lepší přístup k finančním prostředkům EU malým hospodářstvím nebo malým podnikům, jaká opatření by zabránila umělému rozdělení velkých hospodářství – podniků na menší v rámci stejného vlastnictví, pouze s cílem obejít stanovený strop?

Komisař Johannes Hahn, který je zodpovědný za rozpočet a správu, stručně odpověděl na výše uvedené otázky slovy, že „je třeba chránit právní stát“, a současně zdůraznil, že „současná opatření jsou dostatečně transparentní“. Hovořil samozřejmě o České republice.

Na to náš zdroj poznamenává, „že tato slova zjevně nevyzněla tak, jak někteří čeští europoslanci očekávali, proto se pustili do slovní výměny“. Také o ní byla naše redakce pečlivě informována.

Lidovecký poslanec Tomáš Zdechovský se podle všeho ve své řeči tázal, zda by bylo možné, aby Angela Merkelová či Sebastian Kurz rozhodovali o příštím finančním rámci a zároveň byli majiteli stovek firem, které čerpají unijní fondy. Je prý třeba si říct, že kdo rozděluje fondy, nemůže být jejich příjemcem. „Jak dlouho budeme tyto skupiny podporovat? Kdy jim stopneme příjem peněz?“ tázal se spíše rétoricky europoslanec Zdechovský.

Anketa

Chcete, aby Pavel Novotný byl předsedou vlády ČR?

3%
97%
hlasovalo: 7459 lidí
Nebyl sám. Notovala si s ním celá řada kolegů, jejichž stranické složení de facto kopíruje účast na protestních akcích v České republice, zejména v Praze.

Tak například Jiří Pospíšil měl uvést, že v naší republice je „největší střet zájmu v unijní historii“. Pospíšil následně svým kolegům sdělil, že premiér Babiš v českých médiích kauzu prezentuje jako spiknutí bruselských úředníků proti jeho osobě. Obdobně mluvila také lidovecká zástupkyně Michaela Šojdrová. Kauza Andreje Babiše prý poškozuje dobré jméno České republiky. Konkrétní příklad tohoto poškození v zahraniční už Šojdrová neuvedla. Slovo si vzal i europoslanec Polčák.

Ten také zmínil údajné poškozování dobrého jména naší země. „Pan Polčák řekl,“ přiblížil dění za neprostupnými zdmi Bruselu náš zdroj, „že Evropská komise by se měla zaměřit na český systém“. Žádné další rady prý z Polčákových úst nevyšly. Stranou dění nezůstal ani Alexandr Vondra z ODS, jenž opakoval obecné fráze, že je třeba jednat rychle. Zastání našel premiér Babiš především u europoslankyně Dlabajové a jejího kolegy Ondřeje Knotka. Oba podle našich informací poukázali na fakt, že by se téma nemělo politizovat a že pravidla musejí platit všem stejně.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Dalším, kdo přispěl do téměř tříhodinové debaty, byl pirátský politik Mikuláš Peksa. Ten přišel se vskutku nevídanou konstrukcí. „Pan Peksa řekl něco v tom smyslu, že celá řada poslanců a ministrů dříve pracovala pro společnost Agrofert. Systémová kontrola EU podle Peksy v tomto případě selhává, neboť si nikdo z jejích architektů nedovedl představit, že by nějaký státník byl v takovém střetu zájmů jako Andrej Babiš. Není to prý diskuse jenom o penězích, Andrej Babiš má zneužívat český stát a z peněz si financovat kampaně. Pirát Peksa měl také konstatovat, že je nutné odtajnit zbývající dokumenty z auditu.

Anketa

Byli jste letos spokojeni s činností vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM?

88%
12%
hlasovalo: 22395 lidí
Právě na údajné vysávání veřejných peněz a z nich financované kampaně se naše redakce zeptala přímo Andreje Babiše. „Je to sprostá lež, pan Peksa se jenom zařadil mezi evropské antibabišovce a svými výroky poškozuje pověst České republiky,“ uvedl v SMS zprávě premiér.

Náš zdroj k celé debatě také uvedl, že „v ní nepadl jediný argument, jediná nová skutečnost proti Andreji Babišovi a vše působilo jako egoistické honění trika a snaha po vlastním zviditelnění. „Třeba pan Polčák, Pospíšil a Zdechovský, tak to si neumím představit, že by tito lidé někde pracovali rukama, protože oni zatím jen hodně mluví, ale to je tak celé,“ uzavřel s tím, že je sám zvědav na parlamentní výsledky tria KDU-ČSL, STAN a TOP 09.  

Dvouapůlhodinovou diskusi ukončil komisař Hahn. Ten v reakci na kritiku některých poslanců zdůraznil, že chybovost v čerpání unijních fondů jsou dvě procenta, přičemž většinou se jedná o omyly. Hahn rovněž doufá, že se diskuse projeví v regulačních opatřeních.

Ve věci střetu zájmů českého premiéra má prý Evropská komise jednat rychle. Musí si taky dát pozor na dodržování platných pravidel a dát čas českým orgánům se vyjádřit, než audit oficiálně zveřejní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…