Za chvíli nám nařídí, kdy mají dětem vypadávat zuby. Pražský exprimátor Svoboda hovořil o mizející svobodě i ambicích ODS

04.06.2016 18:46

Někdejší pražský primátor, gynekolog a dnes poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) zavítal do sobotního Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1. Dal jasně najevo, že je mu proti srsti státní dirigismus, o který se dnes pokoušejí ti, kteří hodlají stát řídit jako firmu. Za chvíli budeme zákonem nařizovat, že dětem smějí zuby vypadávat jen v 5 letech a ve 4 nebo v 6 už to bude zločin. Za naprosto zbytečný považuje i protikuřácký zákon.

Za chvíli nám nařídí, kdy mají dětem vypadávat zuby. Pražský exprimátor Svoboda hovořil o mizející svobodě i ambicích ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

„Vy to máte tak, že jste dopoledne mezi svými pacienty a odpoledne mezi svými poslanci?“ ptal se Luboš Xaver Veselý hned na úvod. „Ano,“ potvrdil někdejší primátor. „A co je horší,“ chtěl vědět moderátor. Svoboda odvětil, že „mezi pacienty získává energii na odpoledne“.

Věří v to, že voliči už zaznamenali proměnu, kterou ODS prošla a navrátila se k ideálům. se kterými v minulosti ve volbách vítězila. „Když budu stát reálně nohama na zemi, tak jsme přesvědčen, že dobrým výsledkem ODS v krajských volbách bude, když bude mít ODS v krajích takovou sílu, aby mohla prosazovat svůj program,“ shrnul svou představu výsledků v krajských volbách.

Ocenil, že za občanské demokraty teď kandidují zcela nové osobnosti, mezi jinými i bývalý policejní prezident Martin Červíček. Otázkou je, zda tyto nové osobnosti ocení i voliči. Svoboda podle vlastních slov neví, kolik peněz strana dá na krajské volby. Občanští demokraté se potýkají s dluhy minulosti. A zásadní prioritou ODS je, aby se nevrátila do problémů, které už jednou měla. „Budeme tedy do voleb investovat jen to, co je reálné,“ popsal situaci.

Za chvíli nám budou říkat, že všechna auta smějí být jen modrá

Následně došlo i na protikuřácký zákon. Svoboda je toho názoru, že tento zákon napodruhé projde, protože někteří poslanci už napodruhé nenajdou odvahu k tomu, aby projevili svůj názor. Svoboda v minulosti kouřil a jako občan chodí na oběd do restaurací, kde se nekouří. „Na to nepotřebuji žádný zákon, na to potřebuji mít svobodu volby a budu potřebovat dobrého kuchaře, který rozumí své práci,“ předestřel svou představu. Protikuřácký zákon této vlády podle hosta nepřinese to, co slibuje a je nadbytečný. „My jsme dneska v parlamentu v takové situaci, kdy se všechno snažíme ovlivnit zákonem. To už bychom mohli přijmout zákon, že první zuby mají „dětem padat‘ v pěti letech a nesmí jim vypadávat v šesti letech nebo ve čtyřech,“ zlobil se.

Rozumí tomu, že existuje zákon, který říká, že na silnici jezdíme vpravo, ale nechápe, proč chce stát určovat, že by všechna auta měla být modrá. Možná je to i tím, že dnešní koalice chce řídit stát jako firmu. „Ale žádný stát nejde řídit jako firmu. Stát se totiž musí postarat i o své nejslabší občany a to firma nedělá,“ upozornil Svoboda. „Stát nelze řídit jako firmu, nelze, nelze, nelze,“ opakoval důrazně.

Kdyby Krnáčová řídila firmu tak, jak řídí Prahu, zkrachovala by

Ve druhé polovině pořadu se vyjádřil i k situaci na pražském magistrátu. „Kdyby někdo řídil firmu tak, jak paní Adriana Krnáčová řídí Prahu, tak by tato firma dávno zkrachovala,“ řekl. Svoboda prý nemá dnes vliv na chod města a jen s obavami sleduje, že současná koalice vlastně nic nedělá, protože se bojí, co by tomu řekli jiní koaliční partneři.

Nakonec Bohuslav Svoboda čelil otázce, zda bude kandidovat na prezidenta. Považuje se za soudného člověka a sám se zabývá otázkou, kdo by mohl být vhodným kandidátem, ale na nic nepřišel. „Preference našich voličů říkají, že ten boj o pozici prezidenta bude velmi velmi obtížný a musí se najít někdo, kdo by dokázal oslovit širokou veřejnost. A já jsem zatím na takové jméno nepřišel,“ shrnul Svoboda. „Já to vnímám jako věc, do které bych nešel,“ uzavřel své vystoupení. 

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…