Za dění na Ukrajině má odpovědnost prezident. Ale nejsme za opozicí, vysvětloval diplomat

20.02.2014 22:53

Česká republika patřila již před dnešními událostmi v centru Kyjeva k zastáncům uvalení sankcí na ukrajinské vládní představitele ze strany Evropské unie. Váhající unijní státy se po ranní střelbě do demonstrantů přiklonily k tvrdší politické linii, tedy k uvalení sankcí.

Za dění na Ukrajině má odpovědnost prezident. Ale nejsme za opozicí, vysvětloval diplomat
Foto: archiv red, tan
Popisek: Masové protesty na Ukrajině

V současnosti ministři zahraničí tří zemí EU, Polska, Francie a Německa, vyjednávají s prezidentem Janukovyčem i s opozičními předáky. Podle posledních zpráv ukrajinský prezident Janukovyč souhlasil, aby ještě v letošním roce proběhly předčasné prezidentské i parlamentní volby. Podle 1. náměstka ministra zahraničních věcí ČR Petra Druláka to může být řešení, ale běží o čas. V nejbližší době, v řádu dnů, by měla být sestavena jakási vláda národní jednoty, která bude přijatelná pro většinu obyvatelstva, uvedl doslova v publicistickém pořadu České televize Události, komentáře. Následovat by měl návrat k předchozí ústavě, tedy přechod od prezidentského systému k parlamentnímu.

Činí tedy EU nátlak na suverénní parlament suverénní země, aby se vrátil k ústavě z roku 2004? „Tak bych to neformuloval, instituce země přestaly fungovat a EU pouze moderuje mezi zúčastněnými stranami," řekl Drulák.

Přijaté sankce EU se mají dotýkat konrétních osob zodpovědných za eskalaci násilí. Seznam sankcionovaných však nebude veřejný, jelikož je součástí vyjednávání s představiteli Ukrajiny. Podle Evropské unie je původcem současné situace prezident Viktor Janukovyč. Náměstek Drulák však odmítá, že by se Evropská unie stavěla na stranu opozice. „Politickou odpovědnost má jednoznačně Janukovyč, ovšem násilnosti radikálů nikdo nepopírá," brání postoj EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…