Za hlas pro ODS 200 korun. V ústecké čtvrti prý někdo zkoušel nakupovat hlasy

10.10.2014 18:08

Okrsková volební komise v ústecké čtvrti Mojžíř zaznamenala pokus o ovlivnění voleb nakupováním hlasů sociálně slabých občanů ve prospěch ODS za 200 korun. ČTK to řekla její předsedkyně Romana Vrbíčková. Podle policejní mluvčí Aleny Bartošové policisté na místě žádné porušení zákona nezjistili.

Za hlas pro ODS 200 korun. V ústecké čtvrti prý někdo zkoušel nakupovat hlasy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

„Hned po čtrnácté hodině přišla velká skupina voličů, kteří se dožadovali volebních lístků. Neměli jakékoli povědomí o volbách, pouze se dotazovali, kde mají zaškrtnout třináctku," uvedla Vrbíčková s tím, že po otevření volební místnosti přišly takových voličů zhruba tři desítky.

Voliči se netajili tím, že jim za hlas bylo slíbeno 200 korun

Na volební listině pro městský obvod Neštěmice, kam Mojžíř spadá, však číslo 13 žádné politické uskupení nemá, protože jich tam kandiduje 12. Ve volbách do městského zastupitelstva Ústí nad Labem připadla třináctka ODS.

Voliči se prý netajili tím, že jim za hlas pro číslo 13 bylo slíbeno 200 korun, což ČTK potvrdila i jedna volička, která však prý nabídku odmítla. Ani prý nevěděla, koho by za úplatek měla volit.

„Jeden muž se této částky dožadoval přímo ve volební místnosti," řekl ČTK zapisovatel volební komise Michal Vrbíček. Na celou záležitost proto komise upozornila policii. Ta se dostavila a sjednala v místnosti pořádek, protože mezi tím vznikly mezi některými voliči potyčky.

Kupčení s hlasy zaznamenala v Mojžíři i nezisková organizace Oživení

Voliči podle zástupců volební komise nebyli na svém právu zkráceni a odvolili. „Podle zákona jsme jim vydali volební lístky a úřední obálky. Dostali od nás informaci, že se volí do Zastupitelstva města Ústí nad Labem a městského obvodu Neštěmice a že musí jít za plentu, kde označí stranu nebo kandidáty podle svého uvážení," řekla Vrbíčková.

Situaci v Mojžíři monitorovali i zástupci neziskové organizace Oživení. „Podle našich zjištění k pokusu o kupčení s hlasy skutečně došlo, ale ve prospěch které strany to mělo být, nám nikdo z voličů nesdělil," řekla ČTK Andrea Kohoutková.

S hlasy se údajně kupčilo také v Lovosicích a v Chomutově. Policie to prošetřuje

„Na sídlišti Písečná v Chomutově před diskotékou Roxy je oficiálně ohlášena romská zábava. Akce probíhá tak, že lidé, kterých dorazily už desítky, dostávají nejdříve občerstvení, pak předvyplněný hlasovací lístek a nakonec je místní ochranka nakládá do aut a odváží. Od několika na místě přítomných lidí jsme dostali informaci, že akce je pod záštitou místní KSČM," řekla ČTK Tereza Dvořáková z iniciativy Nechceme žít v Palermu. Cena za hlas je prý 200 nebo 400 korun, ale vyplněný volební lístek prý nikdo z aktivistů neviděl. Chystají se přesto podat trestní oznámení.

Zástupci KSČM nařčení odmítají. „Takovou informaci nemůže snad nikdo brát vážně, je to naprostý nesmysl," řekl ČTK předseda chomutovských komunistů a radní Ústeckého kraje Jaroslav Komínek. Strana žádnou akci pro Romy nepořádá ani se na ní nepodílí, uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…