Za hlupáky? Vezu dar z Tchaj-wanu, jásal Vystrčil... Je to celé jinak

03.05.2021 11:45

Když se předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vracel ze své cesty na Tchaj-wan, oznamoval mimo jiné, že Česká republika může získat pět výrobních linek na výrobu respirátorů. Jenže český stát nakonec dokázal získat jen jednu linku. Ostatní linky skončily v soukromých firmách. Stát teď svou jedinou linku pronajímá a celý pronájem má jeden nemalý háček. Nahlédněte.

Za hlupáky? Vezu dar z Tchaj-wanu, jásal Vystrčil... Je to celé jinak
Foto: Screen ČT24
Popisek: Miloš Vystrčil pronáší novoroční projev

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) po svém návratu z Tchaj-wanu loni v září oznámil, že spolupráce mezi Českem a Tchaj-wanem má velký potenciál, ale bude záležet na vládě Andreje Babiše (ANO), zda tento potenciál dokáže využít.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte vládnutí Andreje Babiše? (Ptáme se od 2. 5. 2021)

14%
57%
4%
7%
18%
hlasovalo: 11425 lidí

Novinářka Sabina Slonková na serveru Neovlivní.cz přináší příběh o pěti linkách na výroku respirátorů, který ukazuje, že se Babišovu kabinetu příliš nepodařilo tento potenciál využít.

„Také jste žili v přesvědčení, že nám Tchaj-wan daroval pět linek na výrobu respirátorů a díky tomu teď na nich šijeme ochranné pomůcky pro hasiče, doktory nebo policisty zdarma? Omyl. Z pěti linek nakonec zbyla jedna. A tvrdě zaplacená. Příběh, který zprvu v médiích vypadal jako velkorysé ocenění principiální protičínské politiky, dnes vyznívá úplně jinak,“ napsala Slonková.

Ukázalo se totiž, že stát dokázal získat jen jednu linku z pěti – ostatní skončily u soukromých firem. A tuto jedinou linku stát pronajímá za jeden milion ročně soukromé společnosti SPUR ze Zlína, od které má respirátory i předseda vlády Andrej Babiš.

Není přitom  bez zajímavosti, že tuto linku lze pořídit za asi milion korun. Ceny těchto linek totiž opět poklesly poté, co se situace na trhu s ochrannými zdravotnickými pomůckami stabilizovala.

„Platíme daleko víc, než kdybychom si linku sami pořídili. Teď by nás vyšla tak na milion korun,“ uvedl ředitel společnosti SPUR Tomáš Dudák. „Byli jsme tehdy zřejmě jediní, kdo měl potřebné certifikace a splňoval podmínky státu. Proto nás oslovili, abychom linku převzali. Brali jsme to tehdy tak trochu jako povinnost, dneska jsme ve finále za pitomce.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…