Za islamisty bojuje na tři tisíce Evropanů. A toto hrozí po jejich návratu

26.09.2014 14:28

V řadách bojovníků radikálního Islámského státu prý bojovalo či pořád bojuje na tři tisíce Evropanů. A toto číslo může v příštích týdnech ještě výrazně narůst. Naznačují to statistiky Evropské unie. O rizicích s tím spojených informuje server iDnes.cz.

Za islamisty bojuje na tři tisíce Evropanů. A toto hrozí po jejich návratu
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Hrůza obchází svět. Lidé z Velké Británie, Francie, Španělska či Německa odcházejí bojovat za Islámský stát do Iráku a Sýrie. Následně se mohou vrátit, nebo už se dokonce vrátili. Mohou totiž teoreticky plánovat útok na vlastní spoluobčany. Ze statistik EU vyplývá, že boj za Islámský stát nejvíc láká Brity a Francouze. V Británii i Španělsku už kvůli tomu zasahovali policisté a zatýkalo se.

Strach Rusů a snaha Al-Káidy

Radikálové ale děsí i další země, například Rusko. Šéf ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev prohlásil, že tito navrátilci mohou bez odpovídající protiváhy v podobě mezistátní spolupráce narušit mezinárodní vztahy i bezpečnost jejich aktérů.

„Neméně zajímavý je také celkový pohled na počet zahraničních bojovníků v Sýrii a Iráku. Tedy pohled, do kterého jsou zahrnuty všechny strany konfliktu. Celkově na tamních bojištích působí na 54 tisíc cizinců z 87 zemí z celého světa. Nejvíce (14 tisíc) se podle BBC rekrutuje z řad Čečenců,“ píše server.

Rostoucí obliba Islámského státu v sobě skrývá ještě jednu hrozbu, která nemusí být patrná na první pohled. Teroristé z Al-Káidy mohou mít pocit, že se jim nevěnuje tak velká pozornost jako dřív a mohou se pokusit upoutat pozornost skrze plánování nových vražedných útoků. Tím by se teroristům dostalo nejen pozornosti od médií, ale upoutali by na sebe i zájem nových potenciálních rekrutů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…