Za jak dlouho se můžeme odpojit od ruských surovin? Je to na stole. Libor Rouček ví

05.06.2022 15:11 | Komentář

EVROPAN LIBOR ROUČEK „Piráti a dokonce i někteří ministři mluví, ale skutek utek. Nic moc nedělají. Jiné vlády konstatují a konají.“ Bývalý místopředseda Evropského parlamentu, někdejší mluvčí vlády a bývalý redaktor Hlasu Ameriky Libor Rouček důrazně varuje před neskutečnou zátěží, která se řítí na obyčejné lidi. Vnímá hrozbu bankrotů firem. Ve svém dnešním komentáři také vysvětluje, proč rád podpoří kandidáta na prezidenta Josefa Středulu. Osobně ho dobře zná.

Za jak dlouho se můžeme odpojit od ruských surovin? Je to na stole. Libor Rouček ví
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kniha Můj a náš příběh Libora Roučka

Evropská unie v pátek definitivně schválila šestý balík sankcí proti Rusku. Ten obsahuje také částečné embargo na dovoz ruské ropy. Dočasné výjimky budou mít kvůli své závislosti na dodávkách ropovodem Družba Česko, Slovensko a Maďarsko. „Myslím, že sankce, tak jak byly schváleny, jsou rozumné. Poté, jakou Rusko spustilo na Ukrajině agresi a jak flagrantně porušilo principy mezinárodního práva, chceme snížit nebo úplně odstranit platby Rusku za dodávky energií. Je jasné, že když jsme byli tolik závislí na ropě a plynu z Ruska, nelze to udělat najednou. Zkolabovalo by hospodářství u nás i v Evropě,“ popisuje bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček.

EU postupuje krok za krokem. „Země, které byly na ruské ropě závislé méně, končí s nákupy a embargo se týká dovozu po ropných tankerech. Obchod by se měl postupně zastavit. Jsou ale země, které nemají alternativu, jako je Slovensko, Česko, Rakousko, které potřebují delší časové období. Z toho důvodu jim byla dána výjimka, určitý odklad. A je na nás si vytvořit alternativní ropovody a změnit zpracování ropy na ropu kvalitativně jinou, než je ruská. Embargo v podobě, jak bylo schváleno, je rozumné,“ dodává.

Nezávislost na ruské ropě do 18 měsíců

Další krok bude zbavit se závislosti na ruském plynu, což potrvá déle. „Bohužel jsme za celou dobu nevybudovali alternativu ze severu na jih. Zasedala společně česká a polská vláda, kde se o tom hovořilo. Doufejme, že se vypracuje společné řešení,“ podotýká Rouček. A za jak dlouho by mohla být skutečně Česká republika nezávislá na ruské ropě a plynu? „Na ropě za 18 měsíců, na plynu řekněme za dva až tři roky.“    

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

koalice

Paní Konečná, dobrý den, musí se vám nechat, že umíte mluvit a máte tah na branku. Chci se ale zeptat na důvod, proč KSČM nekandiduje sama za sebe? Protože nikoho jiného ani podle názvu strany z té vaší koalice neznám. Myslíte, že vám ta spolupráce přinese víc hlasů nebo se jen bojíte kandidovat pod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

20:57 Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

„Byl bych opatrný s mladými lidmi a jejich volebními právy, protože v Evropě se rozmáhá takový nešva…