Za jesle maximálně dva tisíce měsíčně. Předvolební tahák ministryně Maláčové

05.05.2021 6:37

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje, aby rodiče na chod dětských skupin, které se mají přejmenovat na jesle, přispívali maximálně dva tisíce korun měsíčně. Stát by jim měl posílat dalších zhruba deset tisíc korun na dítě. Zástupci dětských skupin mají velké obavy, že to nestačí pokrýt náklady na provoz, píše Aktuálně.cz.

Za jesle maximálně dva tisíce měsíčně. Předvolební tahák ministryně Maláčové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Příští rok se má změnit způsob financování dětských skupin, protože skončí podpora v rámci fondů z Evropské unie a začne je dotovat stát. Není však jasné, kolik od něj dětské skupiny dostanou a kolik budou přispívat rodiče. Zřizovatelé proto stále nevědí, na jak dlouho budou moct děti přijmout.

„Nacházíme se v obrovské nejistotě. Probíhají nábory dětí a my můžeme říct rodičům s jistotou akorát to, že jejich dítě přijmeme od září na půl roku, protože ve chvíli, kdy se změní částka, kterou dostáváme, nebudeme vědět, jestli si provoz budeme moct dovolit,“ uvedla místopředsedkyně Asociace provozovatelů dětských skupin a mikrojeslí Štěpánka.

Jelikož příspěvky pro dětských skupin z eurofondů mají v příštím roce skončit, přišla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s návrhem zákona, který má zajistit financování od státu. Na financování ze strany státu se však se zástupci dětských skupin nemůže shodnout. 

Podle ministryně si rodiče dětí stěžují, že jsou dětské skupiny příliš drahé. Navrhuje tak, aby na ně rodiče přispívali maximálně patnáct set až dva tisíce korun měsíčně.

Celý text ZDE.

Dětské skupiny bude dotovat i stát. Ministryně navrhuje, aby podpora činila 70 procent minimální mzdy. Letos by to tedy bylo 10 640 korun měsíčně. Pro to ale Maláčová nemá vyjednanou podporu, vláda se loni shodla na příspěvku ve výši pouze 7,5 tisíce korun.

Podle zástupců tak hrozí, že dětské skupiny přijdou o velkou část peněz. To, co by dostávaly od státu spolu s nižším příspěvkem od rodičů, podle nich nemůže na provoz stačit, třeba kvůli vysokým nájmům ve městech.

Například do pražské Dětské skupiny Paleček chodí 20 dětí a starají se tam o ně čtyři pečovatelé. Jenom nájemné stojí na pražském Žižkově 50 tisíc korun. Příspěvek na dítě 9 800 korun by tak podle zřizovatelky skupiny Jany Liškové vystačil leda na mzdy.

Částka od státu by na náklady nestačila ani podle ostravské dětské skupiny zvané Mickeyho školka, která v současnosti dostává z evropských fondů 9 125 korun na dítě, dalších pět tisíc pak platí rodiče.

K novele zákona o dětských skupinách mají výhrady i opoziční politici. Předlohu měli poslanci finálně projednat už tento týden, ministryně Maláčová ale chce kvůli připomínkám proces schválení novely zbrzdit.

„Zvažujeme, že zákon vrátíme do druhého čtení, abychom mohli najít nový kompromis, tak aby dával smysl a odpovídal záměru, tedy najít stabilní financování dětských skupin,“ sdělila Maláčová s tím, že by poslanci i senátoři měli zákon stihnout schválit tak, aby mohl s tříletým přechodným obdobím začít platit od 1. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…