Za jídlo kvůli ČNB zaplatíme o stovky navíc. Sám šéf banky ale prý obědvá za 34 korun

11.01.2014 19:05

Nedávné oslabení koruny Českou národní bankou stále vyvolává vlnu nevole. Zatímco si Češi v důsledku intervence budou jen za jídlo muset připlácet měsíčně přes 200 korun, zaměstnanci ČNB si užívají. Podle bulváru je totiž oběd v jejich jídelně vyjde jen na čtyřiatřicet korun.

Za jídlo kvůli ČNB zaplatíme o stovky navíc. Sám šéf banky ale prý obědvá za 34 korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

Šéfové ČNB v čele s guvernérem Miroslavem Singerem záměrně srazili hodnotu národní měny vůči euru zhruba o dvě koruny. To v praxi znamená zdražení. Sám guvernér Miroslav Singer se zákrokem banky pyšní a uvádí, že jím odvrátil řadu negativních vlivů. Jenže autorů se tato intervence příliš nedotkne. Berou totiž ročně několikamilionové platy.

Bulvár Blesk přichází s tím, že si guvernér, dva viceguvernéři a čtyři členové bankovní rady měsíčně přijdou na 300 až 375 tisíc korun. Navíc se v jídelně národní banky mohou najíst za pár korun. Zaměstnanec ČNB zaplatil v roce 2013 průměrně za jeden oběd přibližně 34 Kč, řekl pro Blesk Tomáš Zimmermann z odboru komunikace ČNB s tím, že na výběr mají obvykle šest hlavních jídel.

Čtyřčlenná rodina utratí až o 1000 korun víc

Konkrétní důsledky intervence ČNB se však ukáží až v průběhu února a března. Jedná se o zdražení pohonných hmot, elektroniky a potravin. Tam se čeká růst až o 8 procent.  V důsledku to tedy znamená, že měsíční účet za potraviny lidem sebere navíc přes 200 korun. Čtyřčlenná rodina podle bulváru bude muset zaplatit měsíčně až o tisíc korun navíc.

Konečné ceny potravin však nakonec určí až obchodní řetězce. A ty své plány zatím tají. Jak Blesku řekl majitel Agrofertu Andrej Babiš (ANO), obchodní podmínky jsou obchodním tajemstvím. „Nebudeme se k nim vyjadřovat,“ podotkl jen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…