Za kandidáty na ministry si budeme stát i napříč stranami, ujistila Jourová

17.01.2014 21:58

Pokud prezident Miloš Zeman odmítne některého z kandidátů na ministra, koalice za oním kandidátem bude stát a necouvne. Ať už půjde o jakoukoliv ze stran, ujistila v Hyde Parku na ČT Věra Jourová (ANO).

Za kandidáty na ministry si budeme stát i napříč stranami, ujistila Jourová
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věra Jourová

„My za ním budeme stát,“ řekla jasně Věra Jourová. Před předložením jmen prezidentovi ale situace nebyla tak jednoznačná. Existoval důvod pro stáhnutí daného kandidáta. „Pokud by některý kandidát byl skandalizován, něco vyšlo najevo… Tak ta strana na to bude reagovat tím, že ho stáhne. A to se nestalo,“ vysvětlila.

Sama by se měla stát ministryní pro místní rozvoj. Ve funkci by chtěla například vylepšit čerpání z evropských fondů. Žadatel se například bude muset jasně zavázat. „Bude vědět, že tím musí garantovat vytvoření těch věcí v určitém počtu,“ dodala.

Na to moderátor opáčil, že podobné podmínky ale existují již dnes. „Je to tam i dnes, ale zároveň je ten systém zavalen takovou spoustou neměřitelných kritérií,“ míní Jourová a uvedla třeba kritérium kvality či užitečnosti. „Ty projekty se často hodnotí velmi subjektivně a myslím, že tady je prostor i pro korupci,“ varovala.

Jeden z diváků se jí pak zeptal i na jejího předsedu Andreje Babiše a spojení s StB. „Věřím, že pan Babiš nebyl vědomým spolupracovníkem StB,“ odpověděla mu Jourová. Spíš byl prý na „druhé straně“. „Že byl spíš špiclován, než že by na někoho donášel,“ dodala.

reklama

autor: pan

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …