Za koho kope Petříček? Obeznámený Jan Schneider dělá jasno

06.04.2021 16:18

Novinář a publicista Jan Schneider se ve svém komentáři pro PrvníZprávy.cz zamyslel nad tím, za koho kope ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). Reagoval tak mimo jiné na rozhovor premiéra Andreje Babiše (ANO), který Petříčka vyzval, aby se nezviditelňoval před sjezdem ČSSD.

Za koho kope Petříček? Obeznámený Jan Schneider dělá jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní analytik a komentátor Jan Schneider

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

Schneider ve svém komentáři citoval premiéra Andreje Babiše (ANO), který se domnívá, že by ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček měl kopat za české zájmy, ne za zájmy jiných zemí, jak má ve zvyku. „Premiér tak podle svého – mně osobně příjemně ‚nekorektního‘ až lehce hubatého – stylu vyjádřil latentní až důvodné podezření mnoha pozorovatelů. Nejde jenom o vakcíny, ale i o energetiku, kde zájmy státu těžko hájí ten, kdo chce a priori z tendru vyloučit jednoho z favoritů,“ uvedl Schneider a upozorňuje i na dřívější Petříčkova vyjádření, kde podle něj bagatelizoval neonacistické projevy na Ukrajině.  

„Jde i o to, že se ministr zahraničí Petříček nedokáže postavit současnému zvyšování napětí v této oblasti, které nastává nikoliv tím, že se ruská vojska přesunují po svém území, ale tím, že se k ruským hranicím přesunují vojska členských států NATO, s vysloveně odstrašujícím záměrem,“ poznamenal Schneider. 

„Dalším problémem je, zda ministr Petříček vůbec kopat za někoho umí, když nechá do zahraniční politiky zasahovat kdejakého pomateného či přímo deviantního představitele samosprávy, a není schopen či ochoten se bezdůvodně a hnusně uražené cizí zemi omluvit a uvést vztahy na civilizovanou úroveň, což je ale jeho kompetence,“ sdělil Schneider se slovy, že toto jsou přesvědčivé argumenty, které staví premiéra Babiše do situace, v níž nemá na výběr.

„Ponechá-li ve funkci ministra, který podle jeho vlastních slov ‚kope za zájmy jiných zemí‘, a zcela průkazně ignoruje závazek, který pro nás jako členský stát NATO vyplývá z Washingtonské smlouvy, pak sám nedodrží ústavu. Měl by však konat způsobem kultivovaným, a nikoliv skandálním, protože nelze přehlédnout, že ministr Petříček není sám, kdo svou roli v dnešním mnohonásobně složitém světě nezvládá,“ uzavřel Schneider.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…