Za krácení daní mají být vyšší tresty, trestná bude i příprava

15.04.2013 19:52

U trestného činu krácení daní by mělo být napříště trestné nejenom spáchání či pokus o ně, ale už i samotná příprava k činu. Novela trestního zákoníku, kterou ve středu projedná vláda, také zvyšuje tresty za závažné daňové úniky. Ministerstvo spravedlnosti si od návrhu slibuje efektivnější postih těchto skutků, a to mimo jiné i v oblasti černého trhu s lihovinami nebo cigaretami.

Za krácení daní mají být vyšší tresty, trestná bude i příprava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Příprava krácení daní byla trestná podle starého trestního zákona, který byl účinný do konce roku 2009. Nový trestní zákoník ji nepostihuje. Znovuzavedení trestnosti přípravy by podle ministerstva pomohlo policistům, kteří na tento problém opakovaně upozorňují.

Na černém trhu s alkoholem si pachatelé nejprve opatřují prostředky pro pozdější páchání trestné činnosti, například účelově upravují výrobní zařízení na zpracování lihu, opatřují si etikety a obaly anebo denaturovaný líh. "Následky této trestné činnosti nejsou pouze ve finanční oblasti, ale dochází i k újmám na lidském zdraví i životě," uvedl úřad v důvodové zprávě k návrhu. V Česku od podzimu zemřely po vypití nekvalitního a zřejmě nelegálně vyrobeného alkoholu čtyři desítky lidí. Poškozených, kteří požili otrávený alkohol, je přes 120.

Zvýšené trestní sazby

V přípravné fázi činnosti přitom policisté v současné době nemají možnost pachatele postihnout. Podobné je to například při odhalení nelegální výrobny tabákových výrobků dříve, než dojde k distribuci produktů. Pachatelé zůstanou bez postihu a policie jim ani nemůže zabavit výrobní stroje.

Novela také zavádí vyšší tresty. Pokud pachatel způsobí činem škodu nejméně 500.000 korun, hrozí mu namísto původních osmi let deset let vězení. U škody dosahující částky pěti milionů korun se trestní sazba zvyšuje z deseti na 12 let odnětí svobody.

Daňová kriminalita v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 2009 policie šetřila 574 případů krácení daně, loni to bylo už 916.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…