Za kyberútokem na kampaň Macrona při prezidentských volbách prý stojí hackeři napojení na Rusko

08.12.2019 13:13

Hackeři s vazbami na Rusko byli zapojeni do kyberútoku, jenž na jaře 2017 cílil na kampaň současného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Informuje o tom francouzský deník Le Monde s odkazem na zjištění bezpečnostní společnosti FireEye a dvojice expertů z Google, píše ČTK.

Za kyberútokem na kampaň Macrona při prezidentských volbách prý stojí hackeři napojení na Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Setkání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s Milošem Zemanem na Pražském hradě

Tento hackerský útok stál za únikem tisíců dokumentů Macronova volebního štábu na veřejnost pouhé dva dny před druhým kolem poslední prezidentské volby. V ní nakonec Macron 7. května 2017 porazil Marine Le Penovou. Publikaci e-mailů svého týmu odsoudil jakožto „destabilizační operaci“ s cílem „zasít pochybnosti a dezinformace“.

Stopy prý vedou mimo jiné ke skupině APT28, kterou podle amerických či německých zpravodajských služeb řídí ruská špionáž. Le Monde uvádí, že pachatelé rozhodně nebyli amatéři. „Dvě úzce specializované jednotky napojené na ruskou vojenskou rozvědku GRU postupně cílily na e-mailové účty osob blízkých budoucímu prezidentovi,“ napsal deník.

Útok se prý skládal ze dvou vln tzv. phishingu, jedná se o běžnou metodu kybernetických zločinců spočívající v rozesílání odkazů na podvodné webové stránky ve snaze získat přístupové údaje uživatele k jisté službě. První fáze útoku podle deníku proběhla v březnu 2017 a měla ji na svědomí APT28. O měsíc později se scénář opakoval, ovšem v tom případě podle expertů z Googlu útočila skupina známá jako Sandworm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…