Za mým odvoláním je Babiš! udeřil Chládek na tiskovce

29.05.2015 12:00

Česká televize zveřejnila briefing Marcela Chládka, který se vyjádřil ke svému odvolání. Je to prý kampaň vedená Andrejem Babišem a jeho novinami kvůli tomu, že požadoval vyšší rozpočet pro resort školství. Nařčení, která padla v článcích MF Dnes, označil za lživá. Během svého projevu vyjmenovával úspěchy, kterých docílil na ministerstvu školství.

Za mým odvoláním je Babiš! udeřil Chládek na tiskovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marcel Chládek

„Zcela bezprecedentně se jedná o útok na mou osobu,“ řekl Chládek na začátek a dodal: „Já chci k tomu říci, že nepodlehnu žádnému lobování.“

Ministr školství řekl, že „nepodlehne útokům Andreje Babiše“. Prý na něj útočí ANO a to hlavně kvůli jeho požadavkům na rozpočet. Je prý nutné navýšit rozpočet pro školství. Chládek doufá, že jeho nástupce navýší dál rozpočet.

„Udělala se tady celá řada klíčových kroků pro změnu,“ řekl o resortu Chládek. Jeho předchůdci prý o změnách jen mluvili, nic však nepodnikli. Podařilo se mu prý vytvořit trend zvyšování platů pedagogům, ale i nepedagogickým zaměstnancům a doufá, že tento trend bude pokračovat. Školství bylo podle něho dříve „děravé řešeto“. Ministr školství obvinil minulé vedení tohoto resortu z toho, že z něj unikaly zbytečně finance a nedokázaly se efektivně využívat.

Chládek vyjmenoval několik zásadních věcí, které by chtěl, aby byly jeho nástupcem dokončeny. „Já bych byl velmi rád, aby můj nástupce dokončil především ty věci, které již jsem neměl umožněno dokončit a to je: Novela vysokoškolského zákona, kterou se mi podařilo historicky dostat již do druhého čtení v Poslanecké sněmovně. Dokončit změnu financování regionálního školství, která je připravena zcela jednoznačně,“ řekl Chládek a dodal, že je třeba také úspěšně dokončit aplikaci karierního systému, pokračovat v navyšování platů a v neposlední řadě je velmi důležité, aby se pokračovalo v debatě nad rozpočtem.

Rozpočet školství se musí oproti plánům Babiše zvýšit, burcoval Chládek

„Za mého působení se rozpočet zvýšil o čtyři miliardy,“ prohlásil Chládek a doufá, že se rozpočet bude i v budoucnu navyšovat, v příštím roce alespoň o tři až pět miliard. Ministr dále podotkl, že rozpočet se musí za každou cenu zvýšit, kvůli plánům ministra financí. „Ale hlavně oproti výhledu Andreje Babiše se musí zvýšit rozpočet o devět miliard,“ dodal.

Marcel Chládek na závěr varoval veřejnost, aby se resortu školství nechopil nikdo z hnutí ANO.

Nařčení z médií, že kvůli němu odcházeli masově zaměstnanci z ministerstva, označil Chládek za lživé. Prý odešlo jen devět lidí z devíti set. To nepovažuje za zásadní, ale spíše to, že v poslední době údajně odešlo 94 procent lidí z ministerstva financí, to je podle něj již „dramatické“.

„Já si myslím, že zcela jednoznačně toto jsou aktivity Andreje Babiše a jeho stranického tisku,“ obvinil Chládek ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.

Hlavním důvodem, proč na něj prý Babiš zaútočil pomocí jeho novin, je ten, že se snažil navýšit rozpočet pro školství a tím se mu postavil do cesty. „Protože jsem zvedl hlavu a moc asi ta hlava koukala, tak jsem přes ní dostal,“ řekl Chládek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…