Za náš neúspěch může neústavní klauzule, stěžují si zelení. Podle ČSSD si za něj můžou sami

06.06.2014 21:45

Zelení a Piráti napadli výsledek eurovoleb u Nejvyššího správního soudu. V pořadu DV.TV odstupující předseda zelených Ondřej Liška vysvětloval, že pětiprocentní klauzuli považuje za neústavní.

Za náš neúspěch může neústavní klauzule, stěžují si zelení. Podle ČSSD si za něj můžou sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

„My napadáme pětiprocentní klauzuli, kterou považujeme za neústavní, neboť představuje nepřiměřený zásah do rovného volebního práva. Chceme, aby ji soud zrušil. Já si myslím, že poškozuje menší strany. Ale neděláme to kvůli sobě. Děláme to pro to, abychom přinejmenším do budoucna zabránili tomu, aby voliči byli svou volbou diskriminováni,“ obhajuje Liška stranickou stížnost.

Klauzule není neústavní

Jeroným Tejc z ČSSD s Liškou nesouhlasí. Podle něho nikoho nediskriminuje a za volební neúspěch nemůže klauzule, ale neschopnost přesvědčit dost lidí. „Zelení nepřišli o mandát kvůli klauzuli, ale kvůli tomu, že nedokázali přesvědčit dostatečný počet voličů. Kdyby se jim to podařilo, mandát získají,“ oponoval Tejc.

Sociální demokraté si myslí, že pětiprocentní hranice smysl má. „Ale dovedu si představit, že o tom budeme vést debatu. Ale nemyslím si, že by to měla být debata o ústavnosti, nebo neústavnosti. Je to prostě politické rozhodnutí. Já v tuto chvíli nevidím jediný důvod pro to, abychom snižovali tento práh, a myslím si, že ani kolegové ze sociální demokracie po tom nevolají. Ani voliči po tom nevolají, ti už si na současný model zvykli,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…