Za nenávist k islámu trestat, utrousil ministr Pelikán. A toto se strhlo

19.11.2015 8:47

Policie si neví rady, zda stíhat demonstranty za nenávistné výroky proti muslimům. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) si myslí, že ano. Dle jeho názoru by policie měla minimálně stíhat některé projevy z úterní demonstrace na pražském Albertově, kde po boku prezidenta Zemana vystoupili i aktivisté z Bloku proti islámu. „Jednoznačné vyhrožování státní moci občanům,“ kontruje prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Za nenávist k islámu trestat, utrousil ministr Pelikán. A toto se strhlo
Foto: David Hora
Popisek: Lídr iniciativy Islám v ČR nechceme Martin Konvička na demonstraci v Českých Budějovicích

„Policie je ze zákona povinna stíhat všechnu trestnou činnost, o které se dozví. A mám pocit, že policistů tam (na Albertově) bylo poměrně hodně,“ uvedl Pelikán v rozhovoru pro MF Dnes. „Pokud máme v Listině základních práv a svobod zakotvenu svobodu vyznání, tak snad ta svoboda vyznání se týká i jednoho ze čtyř největších náboženství na světě – islámu. Doufám, že islám nebudeme ze svobody vyznání vylučovat,“ argumentuje ministr spravedlnosti.

Podle mluvčího prezidenta Zemana Jiřího Ovčáčka se navracíme zpět do komunistických dob. „Pokud by bylo vyjádření směřováno ke shromáždění na Albertově, šlo by o jednoznačné vyhrožování státní moci občanům. Po dvaceti šesti letech od listopadu 1989,“ míní hradní mluvčí.

Proti kritice z úst ministra spravedlnosti se ohradil i mluvčí krajského ředitelství policie v Praze Tomáš Hullan. „Jak naši fundovaní policisté, tak ani znalec z oboru neshledali na akci žádné jednoznačné protiprávní jednání,“ sdělil Hullan MF Dnes. Není však vyloučené, že za akci na Albertově nemůže být ještě někdo obviněn. „U spousty deliktů nelze hned jednoznačně říct, zda se jedná o trestný čin, či nikoliv. Právě veřejné projevy jsou velice křehkou záležitostí,“ říká Hullan.

Demokracie mají právo se bránit, jsou-li napadeny

V souvislosti s debatou o trestní postižitelnosti nenávistných výroků proti muslimům se po sociálních sítích šíří zpráva Ireny Válové z ledna 2015, kterou bývalá mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze, někdejší předsedkyně Syndikátu novinářů a zakládající členka Strany svobodných občanů, informuje o rezoluci Parlamentního shromáždění Rady Evropy, jež byla přijata po útocích na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo.

V dotyčné rezoluci se jasně uvádí, že kritika náboženství je v Evropě chráněna Úmluvou o lidských právech, a tedy nelze omezovat svobodu projevu kvůli náboženským skupinám. „Evropa musí pokračovat a ukazovat, že nemá strach používat svůj humor a satiru. Nečinit tak ve jménu politické korektnosti by znamenalo, že teroristé vyhráli. Sekularismus jako princip oddělení státu a náboženství musí také být chráněn,“ cituje Válová z rezoluce.

V ní se také uvádí, že demokracie mají právo a závazek bránit se, pokud jsou napadeny. Proto také shromáždění shledává, že boj proti terorismu a džihádismu musí být s plnou silou obnoven a respekt k lidským právům, vládě práva a společným hodnotám Rady Evropy musí být zajištěny.

Celý komentář Ireny Válové ze serveru Česká justice ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…