Za neúspěch u voleb můžou novináři i Samková. Okamura nešetřil nikoho

30.05.2014 21:53

Šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura strategii strany měnit nehodlá. I když Úsvit získal u voleb do Evropského parlamentu (EP) pouze 3,12 %, stěžejní téma imigrantů a přistěhovalectví bude i nadále důležitým bodem programu strany. Uvedl to v pátečním pořadu DVtv.

Za neúspěch u voleb můžou novináři i Samková. Okamura nešetřil nikoho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

„Chtěl bych se tímto omluvit všem voličům v České republice, protože Úsvit přešel od tématu přímé demokracie k další vizi. Ta se ale ukáže až za několik let. To už ale bude pozdě," omlouvá se Okamura. Podle něj za neúspěch jejich volebního programu u veřejnosti může nepochopení programu a také novináři. „Novináři to často nepochopili a počastovali nás slovy jako xenofobové nebo populisti," tvrdí. Zatímco podle Okamury si západní svět uvědomil „hrozbu" přistěhovalců a ve volbách do Evropského parlamentu volil pravicové strany, u nás to tak není. „U nás v České republice si to ne všichni občané uvědomili, co nás tady za pár let čeká," dodává.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec


„Nesouhlas s trendem český volič vyjádří neúčastí ve volbách," stěžuje si také na nízkou volební účast, která byla letos pouze 18 % oprávněných voličů, Okamura. Kromě nízké účasti ale Úsvitu přidělal starosti především špatný výsledek ve volbách. Program založený na hrozbě imigrantství přesto měnit nehodlají. „Určitě ta strategie nevyšla. Čekal jsem, že přijde více lidí. Já ale své názory měnit nebudu," odmítá odklon od strategie hnutí Okamura. Co ale podle něj zlomilo jeho straně vaz, je kauza s exlídryní kandidátky Klárou Samkovou.

Skandály a rozklad

Ta čelí obvinění, že údajně poškodila Českou spořitelnu v mnohamilionové kauze. „Netušil jsem, že Klára Samková, která byla bojovnicí za různé věci, nám sama čtrnáct dní před volbami na základě informací Českého rozhlasu řekne, že její kauza je oprávněná," zlobí se Okamura. Přitom právě jeho strana je ohledně členství velice striktní. „Změnili jsme stanovy a budeme rozšiřovat členskou základnu. V tuto chvíli máme devět členů. Nechceme totiž žádné skandály, každá strana se rozkládá zevnitř," věří Okamura. Místo kvantity mu jde o kvalitu. „Chci, aby to byli skutečne pracující lidé," dodává. Okamura také přiznal, že předvolební kampaň strany stála kolem pěti milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…