Za nezákonnou vazbu a trest odškodění. To navrhují Okamurovi poslanci

19.10.2014 15:47

Skupina poslanců za opoziční hnutí Úsvit chce, aby stát nově nesl odpovědnost za škodu, jež lidem vznikne při nedůvodném trestním stíhání. Nyní můžou žádat odškodnění výslovně jen za nezákonnou vazbu a trest. Návrh zcela nového zákona o odpovědnosti za újmu způsobenou při výkonu veřejné moci vedle dalších úprav také předpokládá, že poškození se nebudou muset se žádostmi obracet nejprve na příslušné úřady, ale rovnou na soudy.

Za nezákonnou vazbu a trest odškodění. To navrhují Okamurovi poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura odchází z tiskové konference

„Nynější norma je zastaralá a nevyhovující,“ uvádějí autoři Olga Havlová, Marek Černoch a David Kádner v důvodové zprávě. Zákon podle nich neumožňuje účelnou ochranu práv lidí, které poškodila chybná rozhodnutí veřejné moci. Nová předloha vychází podle informací ze zprávy například slovenské úpravy, verdiktů Ústavního a Nejvyššího soudu a ze stanovisek veřejného ochránce práv.

Při řízení před úřady by lidé měli podle předlohy nově právo i na úhradu nákladů právního zastoupení

O náhradu škody by mohli nově žádat například rodinní příslušníci poškozeného, pokud se budou domnívat, že vznikla újma i jim. Úřady budou muset reagovat podle návrhu na každou žádost o odškodnění do dvou měsíců místo nynějších šesti. Předloha taky prodlužuje některé promlčecí lhůty, a to na tři roky. Například u nemajetkové újmy je nyní půlroční promlčecí lhůta.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Při řízení před úřady by lidé měli podle předlohy nově právo i na úhradu nákladů právního zastoupení. Naopak úřady by na jejich úhradu při řízení před soudy nárok neměly, aby se lidé nemuseli obávat toho, že je budou muset v případě neúspěchu zaplatit. Pokud by úřady postupovaly vůči žadatelům o odškodnění „svévolně“, soudy by jim mohly přiznat dvojnásobné peněžité plnění.

Předloha by taky uložila státu vymáhat náhradu škody po úřednících, pokud ji způsobili porušením svým povinností. Zavedla by centrální evidenci žádostí o odškodnění. Navrhovanou normu poslanců za Úsvit nejprve posoudí vláda. Rozhodne o ní Parlament.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…