Za nízké ceny nízká kvalita. To přinesla novela zákona o veřejných zakázkách

12.10.2013 17:15

Zatím poslední novela zákona o veřejných zakázkách, platná od loňského dubna, přinesla extrémně nízké ceny. Kvůli tomu ale klesá kvalita těchto zakázek. Největší problém to může způsobit hlavně u stavebních prací. Novela bohužel nesplnila svůj hlavní cíl – zvýšit transparentnost. Soutěže totiž podle úředníků zůstaly neprůhledné.

Za nízké ceny nízká kvalita. To přinesla novela zákona o veřejných zakázkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zadavatelé veřejných zakázek, tedy státní úřady a samosprávy, si současnou praxi při tendrech většinou pochvalují. Zájemci o zakázku totiž často přicházejí s velmi nízkými cenami, což je zvlášť markantní u stavebních zakázek. Ty se nyní daří vysoutěžit i za méně než polovinu projektované ceny. Hlavně politici ve vedení úřadů a samospráv si to pochvalují a z neznalosti to přičítají současnému znění zákona.

Úředníci se bojí sporů kvůli netransparentnosti

Ten přitom nikomu nenařizuje, aby hodnotil nabídky pouze podle ceny. „Problém nízkých cen je vyvolán objektivní situací na trhu, kde došlo ke zvýšení konkurenčního boje v souvislosti s ekonomickou krizí a se snižováním vládních výdajů. Není to nic specifického pro veřejné zakázky. Institut mimořádné nízké ceny (umožňující vyřadit nabídku kvůli výrazně nízké ceně - pozn. red.) navíc v zákoně už je. Jde jen o to, že se obtížně aplikuje,“ prohlásil před nedávnem náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Nováček.

Letošní průzkum poradenské společnosti Otidea mezi více než 450 úředníky státních orgánů, krajů, měst a obcí zadávajících veřejné zakázky však odhalil, že se úředníci bojí sporů kvůli netransparentnosti výběrových řízení. Celých 80 procent zadavatelů veřejných zakázek proto stále používá jako základní hodnotící kritérium nejnižší nabídkovou cenu.

Novela své cíle nesplnila

Navíc 90 procent zadavatelů ze státní správy a samosprávy je přesvědčeno, že přístup, kdy jim nadřízené orgány přikazují používat jako základní hodnotící kritérium nejnižší nabídkovou cenu, ohrožuje kvalitu budoucího plnění zakázky. „Od úředníků víme, že hodnocení zakázek podle jediného kritéria nejnižší nabídkové ceny je možná jednodušší a rychlejší, ale rozhodně v konečném důsledku není levnější ani účinnější,“ tvrdí předseda společnosti Otidea Tomáš Langr.

Podle Asociace pro veřejné zakázky novela nesnížila ani administrativu. Potvrdilo jí to devět z deseti úředníků, kteří veřejné zakázky připravují a které asociace oslovila. Ani hlavní cíl, zvýšit transparentnost veřejných zakázek, novela podle úředníků nesplnila. Na 70 procent z nich totiž tvrdí, že veřejné zakázky nejsou transparentnější než v době takzvaných losovaček, tedy před začátkem účinnosti novely zákona v dubnu loňského roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…