Za odvoláním Mládka může prý být něco jiného, než se říká. Jde o Sobotkova advokáta Pokorného a obsazování důležitých křesel

27.02.2017 19:47

TV Barrandov odvysílala den před koncem ministra průmyslu Jana Mládka v úřadě pořad, jenž měl údajně doložit, že sociálnímu demokratovi vůbec nezlomili vaz mobilní operátoři, ale bratrovražedný boj v ČSSD.

Za odvoláním Mládka může prý být něco jiného, než se říká. Jde o Sobotkova advokáta Pokorného a obsazování důležitých křesel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem

„Jméno ministra Mládka si Češi zapamatovali. Vybaví si ho vždy, když platí přemrštěné účty za telefon,“ zahájili moderátoři speciál zpravodajství k šéfovi ministerstva průmyslu a obchodu. K Mládkovu odvolání se na kameru vyjádřil třeba předseda SPO Tomio Okamura. „Premiér Sobotka už se zoufale chytá každého stébla, aby vrátil ČSSD preference,“ prohlásil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pes však může být zakopán ještě jinde. Nadcházející sněmovní volby může vyhrát Andrej Babiš (ANO) a sociální demokraté se prý snaží usadit své lidi v klíčových úřadech, až bude po prohraných volbách. Kupříkladu členy Rady Českého telekomunikačního úřadu lze jmenovat na několik let a podle televize jdou tito lidé odvolat jen těžko. Uvnitř ČSSD se tak podle televize rozhořel boj o to, kdo tyto rady obsadí. Souboj dvou vlivných skupin v sociální demokracii – kolem Bohuslava Sobotky, kolem Jana Mládka – vyhrála skupina kolem premiéra Sobotky, za kterým stojí advokát Radek Pokorný.

„Že tím skutečným důvodem může být obsazení těchto vlivných míst, to si skutečně dokážu představit,“ poznamenal k tomu ještě oslovený Okamura.

Sociální demokrat Jaroslav Foldyna tvrzení televize relativizoval. Poslanec i podle vlastních slov nemyslí, že by za odchodem Mládka z funkce byl vnitrostranický boj, když už do voleb schází jen osm měsíců. 

Zda za odvoláním Mládka stál vnitrostranický boj, ukáže až čas. Podle toho, kdo v jednotlivých radách opravdu zasedne, naznačí, se uvidí pravda.

Boj se svede také o to, kdo Mládka v úřadu nahradí. Premiér Sobotka prý prosazuje tajemníka pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR Tomáše Prouzu, ale z Hradu prý premiérovi vzkázali, že by si měl raději vybrat někoho jiného. Předseda vlády proto takticky ustoupil a oznámil, že nového ministra vybere až po sjezdu ČSSD.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …