Za pár minut se zavřou volební místnosti. Někde bude sčítání sledováno velmi pozorně

08.10.2016 13:45

Senátní a krajské volby ani dnes zatím příliš nelákaly voliče. Podle zjištění ČTK odvolilo v okrscích za pátek a dnešní dopoledne většinou mezi 20 až 35 procenty lidí. Vyšší účast byla výjimkou, někde byla dokonce i výrazně nižší.

Za pár minut se zavřou volební místnosti. Někde bude sčítání sledováno velmi pozorně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občané jdou k volbám do Senátu Parlamentu ČR

V několika krajích se konají také místní referenda, například obyvatelé Brna hlasují o poloze brněnského nádraží. Volby jsou zatím bez problémů, policisté a úředníci pouze na několika místech řešili krádež státní vlajky nebo politickou agitaci. Ve dvě hodiny odpoledne se volební místnosti zavřou. Následné sčítání hlasů zřejmě nebude trvat dlouho, vzhledem k menší volební účasti. Nelze vyloučit, že bude překonán rekord a v těchto krajských volbách bude dosaženo té nejnižší volební účasti za celých 16 let. Prozatím „vítězí“ rok 2004 s volební účastí lehce přesahující 29 procent.

V Praze 6 byla účast kolem 20 procent

V Královéhradeckém kraji policie zaevidovala dva incidenty, a to krádež státní vlajky v Hradci Králové a agitaci před volební místností ve Všestarech na Hradecku. Vlajku někdo ukradl v noci na sobotu ze stojanu před budovou Nového Adalbertina a policie případ vyšetřuje jako přestupek. Agitaci prostřednictvím polepené dodávky, která byla zaparkována před volební místností ve Všestarech, prošetřuje pro možné porušení volebního zákona. Zmizení vlaky řešili úředníci i v jihlavské části Pístov a v Českém Těšíně na Karvinsku. V obou případech ukradenou vlajku ihned nahradili.

Krajské zastupitele si do dnešních 14:00 vybírají mimopražští voliči. Senátní volby se týkají i tří pražských volebních obvodů z celkových 27.

V hlavním městě volí svého zástupce do horní parlamentní komory lidé v Praze 6, 10 a 11. Největší účast byla zatím v desáté městské části, kde do 11:00 odvolilo přes 26 procent občanů. V Praze 6 byla účast kolem 20 procent a Praze 11 ještě o něco nižší, zhruba 18 procent. Na Praze 6 o místo senátora bojují filozof Václav Bělohradský, někdejší ředitel Sazky Aleš Hušák nebo baletní mistr Vlastimil Harapes.

Naopak kolem 30 procent lidí zatím přišlo k volbám na Vysočině, v Pardubickém, Olomouckém, Zlínském nebo Karlovarském kraji. V jednotlivých okrscích se ale počty voličů lišily, například v mateřské škole v Radostíně na Havlíčkobrodsku odvolilo 34 procent voličů, zatímco v třebíčské základní škole kpt. Jaroše hlasovalo 18 procent voličů. Vyšší účast byla i v menších obcích. V Jihlavě se v pátek po 22:00 vraceli členové jedné komise do budovy s volební místností, aby vysvobodili voliče, který zůstal na toaletě.

V Libereckém kraji podle průzkumu ČTK odvolilo do 10:30 méně než 30 procent občanů, účast je tedy slabší než v komunálních volbách.

„Při krajských a senátních volbách je tradičně účast nižší. Nejvíc lidí chodí volit do Parlamentu, o něco nižší bývá účast v komunálních volbách,“ řekla ČTK zapisovatelka jedné z libereckých komisí Kamila Fülová.

Jak si vede Michal Hašek?

V Jihočeském kraji se účast zatím pohybovala mezi 20 až 30 procenty. Ve větších městech jsou však okrsky, kam dorazilo jen pár procent voličů. Například ve volební místnosti v českobudějovickém gymnáziu Česká dosud odevzdaly svůj hlas jen čtyři procenta voličů. Otázkou zůstává, zda dokáže pozornost voličů přilákat např. Martin Konvička, který v Táboře usiluje o post senátora.

V Jihomoravském kraji se podle mluvčí krajského úřadu Elišky Windové dnes v 10:00 dostala volební účast mírně přes 26 procent. Zdá se tedy, že zápas dosavadního hejtmana Michala Haška ((ČSSD) s jeho oponenty přece jen alespoň částečně vzbudil pozornost voličů. V samotném Brně ale přišlo k volbám přes 31 procent voličů. Podobná účast jako na jihu Moravy byla ve středních Čechách. V Mělníku zatím přišlo k urnám 24 až 25 procent voličů. „S minulými krajskými volbami je to srovnatelné, možná slabší,“ řekl ČTK vedoucí mělnického odboru vnitřních věcí David Kučera.

V Ústeckém kraji volební účast někde nepřekročila ani pětinu, v centru krajského města už ale odvolila více než třetina voličů. Velký zájem o volby není ani v Moravskoslezském kraji. Podle mluvčí krajského úřadu Petry Špornové se tři hodiny před uzavřením volebních místností pohybovala účast v průměru okolo 20 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…