Za podporu dívek s šátky mně lidé nadávali. Ale také chválili, prozradila ombudsmanka Šabatová

29.01.2015 19:34

Ombudsmanka Anna Šabatová zavítala do čtvrtečního Interview ČT24. Hned v úvodu rozebírala týrání v domovech důchodců. Nechce se kvůli tomu strašlivě pohoršovat, spíše je třeba činit kroky, aby se to přestalo dít. Ve druhé polovině pořadu hovořila o kauze bratrů Michalákových v Norsku a nošení muslimských šátků na českých školách.

Za podporu dívek s šátky mně lidé nadávali. Ale také chválili, prozradila ombudsmanka Šabatová
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ombudsmanka Anna Šabatová při setkání s občany v Prostějově

Kancelář veřejného ochránce práv zjistila, že jsou naši starší spoluobčané často týráni v domovech pro seniory. Personál někdy zamyká důchodce na pokojích, aby se nezranili při pohybu. V domovech pracuje příliš málo personálu na to, aby bylo možné vše na sto procent ohlídat. "Problém je v tom, že bez registrace v České republice nelze poskytovat sociální služby," podotkla k tomu Šabatová s tím, že řada domovů zákon takto obchází a nemusí tedy mít ani odpovídající personál - především diplomované zdravotní sestry.

"My jsme provozovatele vyzvali, aby si požádali o registraci, nebo aby ukončili činnost," pokračovala. "Ale nemá cenu se tu nad tím nějak strašlivě pohoršovat, je třeba dělat kroky, aby se to přestalo dít," uzavřela toto téma ombudsmanka.

Norská kauza a šátky pro dívky na českých školách

Ve druhé polovině pořadu se vyjadřovala ke kauze bratrů Michalákových v Norsku. "Jedinou možností, kterou já mám, je se obrátit na svou kolegyni v Norsku a zeptat se, co se dá dělat," prozradila. A dozvěděla se to, co v podstatě očekávala - že norský ombudsman neřeší konkrétní případy, ale systémová pochybení. Šabatová však byla velmi opatrná v hodnocení celé kauzy. "Je velmi ošemetné hodnotit situaci na základě mediálních zpráv. Nemám nástroje na to, abych mohla hovořit se všemi aktéry a udělat si kvalifikovaný názor,"p odotkla. V obecné rovině ale trvala na tom, že odebrání dítěte z rodiny je až posledním možným nástrojem.

Nakonec se vyjádřila i ke sněmovním debatám o rozšíření pravomocí ombudsmana a nošení muslimských šátků na českých školách. "Já jsem v souladu s vládním návrhem," prohlásila. Kabinet počítá např. s tím, že by se ombudsman mohl obrátit s podáním i na Ústavní soud. V tuto chvíli musí ombudsman hledat občany, kteří by se případně na soud obrátili.

Okomentovala právě i islámské šátky na českých školách. Poté, co hájila právo dívek šátky na školách nosit, se prý setkala s velmi odmítavými reakcemi, velmi ostrými, ale i s vyjádřeními podpory od lidí, kteří ocenili, že měla odvahu se dívek zastat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…